Societat

Nou pas fronterer oficial al coll de Manrella

L'Ajuntament de Morellàs i les Illes ha comprat el terreny necessari a la propietària que havia barrat l'accés al coll durant anys

La pista desenclava les Illes i la Vajol, comunicant fàcilment el Vallespir i l'Alt Empordà

Ja es pot anar en cotxe de les Illes (Valles­pir) a la Vajol (Alt Empordà) sense por de tro­bar-se roques o arbres que tallin el camí, posats voluntària­ment per impe­dir el pas en el tram que la pista era pri­vada. O una rasa feta per la Pre­fec­tura de Per­pinyà per impe­dir el pas de la fron­tera de manera clan­des­tina, com va ser el cas fa una desena d'anys.

Durant més de trenta anys la població de Morellàs i les Illes –a la Cata­lu­nya Nord– i de la Vajol –a la Cata­lu­nya autònoma– ha anat fent mobi­lit­za­ci­ons i peti­ci­ons perquè aquesta via de comu­ni­cació entre el Valles­pir i l'Alt Empordà sigui acces­si­ble legal­ment a tots els veïns. Ara, l'Ajun­ta­ment “ha com­prat vuit metres d'amplada de pista del coll fins a les Illes”, explica el bat­lle André Bor­da­neil per con­ver­tir el tra­jecte en pro­pi­e­tat muni­ci­pal. “Només queda un veí que ens posa pro­ble­mes, que no deixa ampliar la pista en un revolt, però tot s'ado­barà”. La pista –mal­grat els obs­ta­cles físics i legals que havia posat la pro­pietària pari­senca (“amb raó”, diu el bat­lle) d'un tram del recor­re­gut– ha estat sem­pre uti­lit­zada pels veïns per anar d'una banda a l'altra de la fron­tera. “Exis­tei­xen bon nom­bre de rela­ci­ons fami­li­ars entre les dues pobla­ci­ons i, fins i tot, hi ha tres mai­nat­ges de les Illes que han estat esco­la­rit­zats a la Vajol”, afirma el bat­lle.

Pro­jecte d'urba­nit­zació avor­tat

Segons alguns veïns si s'ha tri­gat tants anys a tro­bar una solució legal és “perquè hi havia la volun­tat, per part de la pro­pietària dels ter­renys, d'urba­nit­zar la zona fins a dalt del coll”, cosa que con­firma Bor­da­neil, que explica que “la dona va com­prar el ter­reny pen­sant que faria for­tuna, i té un pro­jecte d'urba­nit­zació de 250 cases”. Aquest pro­jecte ha esde­vin­gut “molt difícil de rea­lit­zar segons les noves lleis, però no impos­si­ble”. Segons aques­tes lleis, ha de res­pec­tar un ampli perímetre al vol­tant de la presa d'aigua que ali­menta la població. Bor­da­neil explica: “Tenim tres fonts que ali­men­ten bé les 300 per­so­nes de les Illes, però no serien sufi­ci­ents per a mil per­so­nes”. Amb la com­pra del ter­reny al llarg de la pista l'Ajun­ta­ment ha obtin­gut totes les auto­rit­za­ci­ons per obrir la “pista comu­nal”. Una pista que no té res a veure amb la car­re­tera asfal­tada i ben arre­glada que puja al coll des de la Vajol, ja que con­ti­nua sent de terra i amb un traçat difícil.

Des­en­cla­va­ment de dues valls

Tant la Vajol com les Illes eren“dues valls en cul-de-sac”, segons el bat­lle de Morellàs i les Illes. Tot i insis­tint sobre els lli­gams fami­li­ars d'una banda i l'altra del coll fron­te­rer, Claude Bor­da­neil evoca la uti­li­tat d'aquesta pista per acce­dir a la zona “en cas d'incen­dis i de ter­ratrèmols” ja que “no cal obli­dar que ens tro­bem en una zona sísmica”. Un acte d'ober­tura ofi­cial de la pista, orga­nit­zat entre els dos ajun­ta­ments i diver­ses enti­tats empor­da­ne­ses i valles­pi­ren­ques, va tenir lloc a ini­cis del mes de juny. Pro­pi­e­ta­ris de ter­renys que envol­ten el coll no volen “que se'n parli gaire” ja que, igual que el bat­lle, no desit­gen que la pista “esde­vin­gui una via alter­na­tiva entre França i Espa­nya quan hi ha embus­sos a la car­re­tera i a l'auto­pista”.

Fa dos anys que les dues pobla­ci­ons veïnes i ager­ma­na­des cele­bren una fira trans­fron­te­rera, amb la par­ti­ci­pació de pobla­ci­ons veïnes com Dar­nius, Maçanet de Cabrenys o Agu­llana. La pri­mera edició va tenir lloc a la Vajol i la segona a Morellàs i les Illes. Enguany, amb la pista oberta, la Fira Trans­fron­te­rera podria cele­brar-se al coll de Man­re­lla.

Monu­ment a Lluís Com­panys

Al coll s'hi troba el monu­ment a la memòria del pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat repu­bli­cana Lluís Com­panys, del 1934 al 1939, afu­se­llat per les tro­pes fran­quis­tes a Bar­ce­lona després de ser detin­gut a l'Estat francès per la poli­cia fran­cesa de Vichy. Com­panys i el pre­si­dent del govern autònom basc José María Aguirre van pas­sar junts la fron­tera, camí de l'exili, pel coll de Lli, vora la Man­re­lla. Unes hores després pas­sa­ria pel mateix lloc el pre­si­dent de la república espa­nyola Manuel Azaña. El monu­ment a Lluís Com­panys es va eri­gir el 1979 a la Man­re­lla, perquè era de més fàcil accés que el coll de Lli. Pel coll de Man­re­lla es cal­cula que hi van pas­sar 50.000 per­so­nes durant la Reti­rada l'any 1939. Cada 15 d'octu­bre té lloc al monu­ment un acte de record de Lluís Com­panys ja que aquesta és la data del seu afu­se­lla­ment al cas­tell de Montjuïc de Bar­ce­lona.

En aquest coll exis­teix una par­ti­cu­la­ri­tat en el traçat de la fron­tera. Segons el cadas­tre reco­ne­gut per França i Espa­nya el coll per­tany al muni­cipi sud-català d'Agu­llana, a l'Estat espa­nyol. Però segons el traçat de les fites fron­te­re­res es troba en ter­ri­tori de Morellàs i les Illes, a l'Estat francès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.