Societat

sort

Agrupen ramats per evitar els atacs de l'ós bru

Des d'aquest cap de setmana els ramats del Pirineu estan agrupats i vigilats

En el projecte d'agrupament de ramats per evitar atacs de l'ós bru hi participen 50 ramaders de quatre comarques del Pirineu –Pallars Sobirà, Pallars Jussà, Alta Ribagorça i Val d'Aran–, que s'agrupen en tres grans ramats. El conjunt de ramats agrupats suma 40.000 caps de bestiar. El director general de Medi Natural i Biodiversitat, Josep Escorihuela, ha dit que “el programa vol conciliar la introducció de l'ós i la supervivència dels ramats al Pirineu”.

Aquesta mesura es va iniciar el 2007 i ha estat molt efectiva, segons ha explicat Escorihuela, ja que “no hi ha hagut cap atac d'ós des que es du a terme”.

La iniciativa es va presentar divendres a la muntanya de Llessui. Allà s'hi han aplegat vuit ramats i els vigilarà un sol pastor durant tot l'estiu: Pepito Rungall. Aquest pastor d'Estac, que fa 50 anys que es dedica a aquest ofici, vigilarà unes 4.500 ovelles. Diu que ho continuarà fent “mentre el cos aguanti”. Aquest pastor s'hi estarà fins al mes de setembre, passant les nits a la muntanya.

Des d'aquest cap de setmana totes les ovelles i cabres que pasturen en muntanyes amb presència d'ós ja estan agrupades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.