Reportatge

La festa, des de Llívia

Aquest poblet de la Cerdanya és el marc d'una altra edició de la Festcat i estrenarà el Festival VAV / Vall a Vall

La festa s'aprèn? Als Pirineus, sí. Des de fa vint anys a Esterri d'Àneu i des de fa catorze anys a Llívia, cada estiu hi obren portes les escoles de cultura popular més antigues de l'Estat. L'objectiu: enfortir el país i la cultura a través de la festa. A Llívia els alumnes de la Festcat hi començaran a arribar aquest mateix diumenge. A més de les activitats pròpies de l'Escola de la Festa, els espera la bellesa del paisatge de la Cerdanya i un poble considerat conjunt històric i artístic des de l'any 1968.

El Tractat dels Pirineus

Llívia és coneguda arreu pel seu Museu de la Farmàcia Esteve, d'origen medieval i considerada la més antiga de les que s'han conservat a Europa, i per tractar-se d'un enclavament de l'Estat espanyol en territori francès. Aquesta particularitat és conseqüència del Tractat dels Pirineus, amb què es va tancar la Guerra dels Trenta Anys. L'acord de pau signat per representants de Felip IV de Castella i III de Catalunya-Aragó i Lluís XIV de França el 1659 recollia la cessió del comtat del Rosselló, amb el Conflent, el Vallespir i el Capcir, i trenta-tres poble del comtat de la Cerdanya. Un any més tard, la conferència de Ceret puntualitzaria que Llívia es mantenia en els dominis de Felip IV, ja que es tractava d'una vila i no d'un poble, segons el títol concedit per Carles V, el 1528. Evidentment aquell procés va marcar profundament Llívia, però la història del poble, molt ben documentada, es remunta a segles enrere i es pot anar resseguint en una passejada pel nucli antic: amb motiu del 750 aniversari de la fundació del poble, es va crear la ruta cultural Un passeig per la història.

Itinerari amb deu aturades

La ruta comença al pàrquing del Troc, on es dóna la benvinguda i tot seguit condueix el visitant per diversos espais i carrers de la vila. En cada una de les deu aturades es fa referència a una època històrica. Per exemple, al carrer Malassanya s'explica el passat mític de Llívia, al carrer de Santa Maria es fa referència a la prehistòria, i la quarta aturada està situada a les ruïnes romanes pròximes a l'església. Una de les aturades obligades és la que correspon a l'època medieval: se'n fa referència al peu de les escales de l'església i a la torre de Bernat de So. Finalment, el novè monòlit dóna informació sobre l'església i el darrer, situat a la plaça Major, es refereix al Tractat dels Pirineus.

D'altra banda, en un passeig per la història de la vila no es pot oblidar de cap manera un indret com el castell. L'edifici estava situat a la part superior del puig i va ser destruït per les tropes de Lluís XI al segle XV. Llavors, Llívia, acostumada als privilegis i al resguard que oferia el castell, va construir la torre de Bernat de So, amb la voluntat de fer prevaler aquests drets.

Si el nucli antic de Llívia es mereix una passejada, cal no oblidar altres indrets, com el parc de Sant Guillem, una zona d'esbarjo vora el riu Segre on també hi ha l'ermita del patró de la vila, i tot el patrimoni natural de la vall de la Cerdanya, que convida a admirar els seus paisatges de postal.

L'Escola de la Festa

La Festcat està organitzada pel Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana i ofereix cursos, tallers i altres activitats adreçades exclusivament als seus participants. Però a més també programa altres activitats complementàries obertes a tothom, com ara exposicions, visites comentades, passejades artístiques, un mercat de productes artesans o la possibilitat de remenar entre els llibres de la Tradillibreria, entre d'altres...

PER ARRIBAR-HI

Per carretera. A Llívia, s'hi pot arribar per la carretera N-152 des de Puigcerdà i per la CD 68 francesa fins a enllaçar amb el segon tram de l'N-152 dins el terme municipal.
Ajuntament de Llívia C/ dels Forns, 11 Tel.972 89 60 11 www.llivia.org
Patronat del Museu i Oficina de Turisme Torre Bernat de So C/ Forns, 10 Tel i Fax: 972 89 63 13 [email protected]
Portal turístic Cerdanyawww.cerdanya.org
Festcat Escola de la Festa a Llívia Del 10 al 15 de juliol Escola de Dansa i Música / Dansàneu a Esterri d'Àneu Del 10 al 16 de juliol www.escolesfestcat.cat
Festival VAV A Llívia, cada dia a la Vela de l'Acordió a les 22.30h.

Neix el VAV

M.J.RAMOS

La Festcat ha agrupat les propostes artístiques nocturnes que s'oferien a Llívia i a Esterri d'Àneu per crear el Festival VAV / Vall a Vall. El certamen transpirinenc inclou onze espectacles, la majoria musicals, però també amb pinzellades de dansa i circ. El festival s'encetarà a Llívia, amb la Coixinera, que oferirà un ball de benvinguda. A la vila també hi actuaran bandes d'arrel com la Sonson, Tazzuff o els Groullers, la companyia de màgia Struc i les companyies de circ TT i La Corcoles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.