Mayor Zaragoza: «La crisi ha demostrat que el mercat no servia per implantar la justícia social»
L'exdirector general de la Unesco reivindica Tortosa com a ciutat «gresol»
«La crisi econòmica actual ja estava anunciada, perquè fa molts anys que alguns havíem dit que no es podien substituir impunement els valors democràtics i de la justícia social per les lleis del mercat», va afirmar Mayor Zaragoza. Segons l'exdirector general de la Unesco, cal que els ciutadans expressen la seua «indignació», ja que fa poc que els governs deien que no hi havia diners per al banc mundial d'aliments, mentre «la gent es moria de fam». «Però ara han aparegut centenars de milers de milions de dòlars per poder rescatar els mateixos que ens han abocat a la crisi», va lamentar. «Per això no s'ha de parlar de solucions capitalistes a la crisi, sinó de solucions que es basin en la justícia social», va dir. El president de la Fundació per la Cultura de la Pau va anar més enllà i va concloure que no és el moment de refundar el capitalisme, sinó d'establir «un nou sistema econòmic a escala mundial» A banda, també va dir que és «inacceptable» sacrificar els drets socials i els valors democràtics a canvi d'una major seguretat..
Mayor Zaragoza, amb arrels tortosines, va aprofitar la seua visita a la ciutat per anunciar l'inici de la Marxa Mundial per la Pau i la No-Violència a les Terres de l'Ebre. Així, l'exdirector general de la Unesco va reivindicar Tortosa com a ciutat «gresol», en què històricament han sabut conviure les diferents cultures. «Ens interessa que Tortosa també forme part d'aquesta xarxa de ciutats que participen en la Marxa Mundial per la Pau, i que es promoguen moltes marxes i una mobilització ciutadana contra tots els tipus de violència, com la violència escolar o la violència masclista», va dir. Mayor Zaragoza va remarcar que també promouran una «mobilització virtual, a través d'internet i els mitjans de comunicació». Mayor Zaragoza va pronunciar la conferència Diversitat, integració i pluralitat, en què va reiterar que cal aprofitar la crisi per capgirar el món, però tot advertint que no es poden aplicar les mateixes solucions que han fracassat en el passat. A més, l'exdirector general de la Unesco va revelar una conversa privada amb Nelson Mandela: el dirigent sud-africà va comentar-li que la cultura de la pau no aniria enlloc fins que les dones no prenguessin com a mínim el 20% de les decisions. En acabar la conferència, el monjo Ricard Rotllan va oficiar una sessió de meditació per la pau al món, en un pati dels Reials Col·legis guarnit amb els «pensaments de pau al vent» que els assistents podien escriure en cintes de colors. Ja al vespre, Mayor Zaragoza també va participar ahir en els actes del 25è aniversari de l'Escola Universitària d'Infermeria Verge de la Cinta de Tortosa.
Experiències premiades
GUSTAU MORENOLa Fundació Privada Ciutadana Multicultural, de Barcelona, amb el projecte Mescladís, va guanyar ahir el III Premi Federico Mayor Zaragoza, convocat per Amics de la Unesco de Tortosa. Enguany s'hi havien presentat 33 treballs sobre bones experiències de convivència entre cultures. Mescladís és un espai de convivència entre la població autòctona i els nouvinguts, a través de tallers de cuina intercultural i activitats infantils, per a adolescents i per a la gent gran. En clau local, un altre guardó destacat va ser el tercer premi per al projecte presentat pel CEIP Remolins de Tortosa, que a través de l'estudi de la història del castell de la Suda ha fomentat el respecte a les diferents cultures. També va rebre un tercer premi l'IES de Flix, que havia presentat un projecte sobre cuina intercultural.