Societat

Els ramaders de bous braus de l'Ebre s'obren al turisme

Consideren que el model de la Camarga és extrapolable al Delta de l'Ebre i proposen fer visites a les finques o un museu dels correbous

Aquest estiu és el primer amb la nova llei que regula la festa vigent

Molts muni­ci­pis de les Ter­res de l'Ebre es tro­ben aquests dies de festa major. Juliol i agost són els dos mesos de l'any en què els rama­ders de bous braus tenen més feina, però no es pot viure tot l'any tre­ba­llant fort només dos mesos. Per això els rama­ders ebrencs han començat a mirar l'agro­tu­risme com a una manera de deses­ta­ci­o­na­lit­zar la seua acti­vi­tat. S'emmi­ra­llen en la Camarga (Occitània), on, en una superfície només qua­tre vega­des més gran que el Delta, con­vi­uen 150 rama­de­ries de braus, i el turisme pro­por­ci­ona uns ingres­sos de 1.000 mili­ons d'euros. Així ho explica Paco Pal­mer, rama­der d'Amposta i pro­pi­e­tari jun­ta­ment amb el seu germà Josep d'una de les rama­de­ries de braus més anti­gues de les Ter­res de l'Ebre, la de Mar­ga­lef: “Aquí estem a anys llum de la Camarga”. “A l'Estat francès, el govern està al cos­tat dels rama­ders i, en canvi a Cata­lu­nya, ens miren com si fóssim una espècie rara”, argu­menta per la seua banda Pedro Fumadó, El Xar­nego, pro­pi­e­tari de l'altra rama­de­ria més antiga de l'Ebre.

A les Ter­res de l'Ebre ja hi ha algun rama­der que s'ha obert tímida­ment al turisme. És el cas de Roge­lio Martí d'Alfara de Car­les, que té un res­tau­rant i una plaça de bous a la falda dels Ports, però Pal­mer i Fumadó són els dos únics, dels sis rama­ders que hi ha a l'Ebre, que tenen bous braus al Delta. Pal­mer té una finca de 90 hectàrees a l'Enca­nyis­sada (Amposta), a l'hemi­delta dret i el fill de Fumadó, Pedro Fumadó Por­res, una altra de 45 hectàrees a prop de la bassa de les Olles (l'Ampo­lla) a l'hemi­delta esquerre. Tots dos tenen pro­jec­tes d'explo­tació turística de la seua acti­vi­tat.

En aquest sen­tit, Fumadó ja ha fet una impor­tant inversió els últims anys a la finca de les Olles, on té uns 200 braus que pas­tu­ren en estat sal­vatge. Era una finca d'arròs que ha retor­nat al seu estat natu­ral. Hi creix el senill i l'agram, hi han plan­tat arbres i no té res a enve­jar al pai­satge de la Camarga. La seua idea va més enllà encar i pro­jecta un museu i casa de pagès dels bous de les Ter­res de l'Ebre on expo­sa­ria fotos anti­gues i els vint caps dels bous més emblemàtics que ha tin­gut, entre altres ele­ments. “L'agro­tu­risme és la sal­vació però neces­si­tem la impli­cació de l'admi­nis­tració”, mani­festa el pare, Fumadó Amenós, tot pre­ci­sant que l'ofici de rama­der es troba en “perill d'extinció”. “El pinso val el doble, el gasoil no para de pujar, les sub­ven­ci­ons es redu­ei­xen i, amb la crisi, ens toca rebai­xar els preus dels bous”, hi afe­geix.

Els Pal­mer també volen fer una inversió impor­tant a la finca de l'Enca­nyis­sada, on els seus bous (uns 150) també inte­gren el pai­satge quo­tidià del Delta. Actu­al­ment no viuen de la rama­de­ria perquè sos­te­nen que és invi­a­ble. El pro­jecte inclou­ria cons­truir diver­ses bar­ra­ques a l'Enca­nyis­sada i orga­nit­zar visi­tes a la finca, a més d'exhi­bi­ci­ons dels ani­mals. “Encara està molt verd”, reco­neix Pal­mer, que pre­cisa que hi ha d'haver pre­dis­po­sició del govern per afa­vo­rir “una cul­tura real dels bous”.

El bou brau és un reclam mundial però aquí veig difícil que se'ns promocione
Paco Palmer
Ramader
5.000
euros
és el que pot arribar a costar un bou embolat, en funció de la ramaderia i si és salvatge. Un capllaçat pot arribar als 1.500 i una tarda de vaquetes entre 700 i 1.400.
15
minuts
és el temps màxim que les dues boles de foc d'un bou embolat poden estar enceses. El capllaçat no pot durar més de 60 minuts.
60
anys
són els que es requereixen per certificar la tradicionalitat. Si fa més de 60 anys que no es fan bous no es pot recuperar la tradició.
200
espectacles
taurins són els que es van dur a terme l'any passat als 26 municipis de les Terres de l'Ebre on hi ha tradició. Amposta, amb 42, és on se'n van organitzar més.

Trencar la mala imatge dels correbous

Els bous de les Terres de l'Ebre formen part del Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya des del juliol de l'any passat. En aquell moment, el responsable territorial de Cultura a l'Ebre, Xavier Vega (ERC), va dir que això permetria promocionar els correbous “sense complexos” a la resta del país. El cert és que un any més tard, i un cop aprovada la llei que regula les festes amb bous a Catalunya, els correbous continuen aixecant una agra polèmica arreu del país i són especialment qüestionats els bous embolats i els capllaçats. El nou delegat del govern a l'Ebre, Xavier Pallarés (CiU), veu de bon ull la iniciativa dels ramaders i considera que a més serviria per millorar la imatge que es té arreu de Catalunya de la festa dels bous. “L'únic que hem de fer és demostrar que aquí es fan les coses ben fetes”, diu. Els ramaders, però, són una mica escèptics. “El bou brau és un reclam en l'àmbit mundial, però a Catalunya la simbologia del bou es relaciona amb Espanya i això fa difícil que se'ns promocione”, argumenta el ramader d'Amposta, Paco Palmer.

D'altra banda, l'agrupació de penyes també treballa perquè els municipis on es fan correbous es promocionen també com a municipis taurins i posen senyals a l'entrada dels pobles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.