Societat

El projecte antiincendis de l'Albera, aviat finalitzat

El projecte de protecció transfronterera del massís contra els focs va ser enllestit el gener de 2009 i s'acabarà el desembre vinent

Amb el nom de Prin­calb (per Pre­venció d' Incen­dis al Massís de l'Albera) s'està posat en marxa un gran pro­jecte de defensa de l'Albera con­tra el foc. Començat el gener 2009, el pro­jecte s'ha de fina­lit­zat al desem­bre 2011.

A ini­ci­a­tiva de la direcció gene­ral del Medi Natu­ral de la Gene­ra­li­tat i del Con­sell Gene­ral dels Piri­neus Ori­en­tals, aquest pro­jecte trans­fron­te­rer és sos­tin­gut i cofi­nançat per la Unió Euro­pea.

El massís de l'Albera, de 65.000 hectàrees està admi­nis­tra­ti­va­ment sepa­rat en dos des del 1659. Tot i això, con­ti­nua repre­sen­tant una uni­tat geogràfica con­si­de­rada com un massís amb risc ele­vat per la seva expo­sició, la seva con­fi­gu­ració sen­si­ble, unes pla­nes que l'envol­ten amb acti­vi­tat humana impor­tant i uns ves­sants amb for­ma­ci­ons contínues infla­ma­bles i com­bus­ti­bles.

Les dues referències recents que van ser els incen­dis de 1978 i 1986, mos­tren de manera evi­dent que els focs tra­ves­sen i es desen­vo­lu­pen en el massís, gai­rebé sem­pre en el sen­tit nord-sud. El foc dit “de Banyuls” de 1978 va començar a prop de Nos­tra Senyora de Con­so­lació, entre Port­ven­dres i Banyuls. L'incendi del 21 de juliol 1986 va néixer a l'entrada del Pertús i es va esten­dre fins gai­rebé Figue­res, tocant gai­rebé tots els muni­ci­pis del pie­mont del massís. Aques­tes dues catàstro­fes excep­ci­o­nals van cre­mar unes 18.000 hectàrees de part i d'altre de la fron­tera.

Un estudi con­si­dera que el risc va aug­men­tant de més en més, en par­ti­cu­lar per l'incre­ment de la bio­massa com­bus­ti­ble (prin­ci­pal­ment pel retrocés agrícola i pas­to­ral), a l'aug­ment de la freqüentació dels espais natu­rals i a l'efecte de can­vis climàtics (seque­res).

El pro­jecte Prin­calb té com a objec­tius prin­ci­pals de tro­bar una millor eficàcia tant per la uti­lit­zació dels fons públics inver­tits com en la fede­ració de mit­jans mate­ri­als i humans.

Entre els diver­sos punts del pro­jecte, es des­ta­quen la cre­ació d'un docu­ment d'equi­valències de sim­bo­lo­gia i llen­guatge pel que fa a les eines de pre­venció i senya­lit­zació, la cre­ació d'un pla trans­fron­te­rer de pro­tecció i de mit­jans comuns (tor­res de guaita, patru­lles, grups d'inter­venció, mit­jans aeris...), l'har­mo­nit­zació de la xarxa de pis­tes trans­fron­te­re­res i dels punts d'aigua (nor­ma­lit­zació de vàlvu­les i pas de rosca), pro­to­col de trans­ferència d'infor­ma­ci­ons entre les tor­res de guaita, etc.

Un punt impor­tant del pro­jecte es basa sobre l'agri­cul­tura, que pot apor­tar una ajuda indi­recta impor­tant tant pel man­te­ni­ment de la xarxa de camins entre camps i vinyes, com per l'atu­rada mateixa dels focs que pene­tren poc en l'espai cul­ti­vat.

El pro­jecte fina­lit­zarà ofi­ci­al­ment el mes de desem­bre del 2011.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.