Salut

Tres poblacions gironines queden sense ambulància

Quatre localitats més, entre les quals Girona, són objecte de retallades en aquest servei

El director de Salut assegura que la cobertura assistencial queda garantida tot i els “ajustaments”

Arbúcies, Ripoll i Empuriabrava han quedat sense l'ambulància de què disposaven fins ara al llarg de tot l'any, d'acord amb les primeres retallades que ha dut a terme el Departament de Salut. Empuriabrava només tindrà servei de transport urgent els tres mesos d'estiu, i per a la resta de l'any haurà d'utilitzar l'ambulància de Castelló d'Empúries. Quatre poblacions més, Girona, Blanes, Banyoles i Besalú, també han estat objectes de les retallades en el servei d'ambulàncies. Així, a Girona, on fins ara hi havia dues ambulàncies que cobrien les 24 hores, ara n'hi ha una de sola per cobrir les nits. En aquest sentit, Adolfo Martín, d'UGT, va indicar ahir que en una nit a Girona poden registrar-se una mitjana de quinze urgències, una tasca difícilment assumible per a una sola ambulància, segons la seva opinió. I la mateixa situació es troba Blanes, on de dues ambulàncies a les nits se'n passarà a tenir una. A Besalú es queda un únic vehicle que servirà per atendre les urgències de nit. “Si l'ambulància s'ha de desplaçar des d'Olot o Banyoles, trigarà entre 20 i 25 minuts en arribar”, va advertir Martín. És per aquest motiu, i per les retallades de plantilla que això suposa, que el sector del transport sanitari va fer la setmana passada quatres dies de vaga i que ahir en va començar una del servei urgent que, a causa dels mínims decretats, que són de 100%, va ser impossible de dur a terme, segons van denunciar els sindicats convocats, CCOO, UGT i USO.

Eficiència clínica

El director de Salut a Girona, Josep Trias, va explicar ahir que el fet que algunes poblacions hagin quedat sense ambulància no vol dir que la població quedi descoberta. Trias va explicar que la reordenació del servei s'ha dut a terme després d'estudiar els pics de necessitats i l'existència de recursos en municipis propers. “Després de fer unes anàlisis extenses de la situació, s'han aplicat uns ajustaments, que no pas retallades, per garantir el servei”, va manifestar. El delegat de Salut va destacar que els “ajustaments” s'han fet sota un “criteri d'eficiència clínica” i tenint en compte també que els dispositius existents no tenen un objectiu estrictament “territorial”, sinó “poblacional”. Va reconèixer que en alguns casos, el temps de resposta es pot allargar una mica, però va restar-hi importància adduint que seran puntuals. Pel que fa a la situació de Girona, va assegurar que hi ha prou mitjans per atendre totes les necessitats.

Moció a Ripoll

El grup municipal de CiU a Ripoll, en el govern, va presentar en el ple d'ahir a la nit una moció en què es defensa el manteniment del servei d'ambulàncies a la comarca. D'altra banda, en la mateixa sessió estava previst mostrar el rebuig al tancament nocturn del CAP, ratificant així un acord en aquest sentit pres per la junta de govern local. D'altra banda, l'Ajuntament de Campdevànol ahir també va fer públic el seu suport al servei d'ambulàncies.

Més mobilitzacions

En vista de la impossibilitat de dur a terme la vaga indefinida en el sector urgent, els sindicats tenen previst de convocar noves mobilitzacions al setembre dins dels serveis programats. I és que els sindicats ahir es van trobar que el Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) –l'empresa que gestiona el transport urgent per encàrrec de la Generalitat– va treure tots els vehicles a treballar, un gest que el representant d'UGT va qualificar de “mala fe”. Així mateix, els sindicats que convoquen la vaga fan notar com de paradoxal resulta el fet que el Departament de Salut decreti que, durant la vaga, els serveis mínims són els màxims i que, alhora, estigui duent a terme una retallada d'aquests serveis.

Nou horari al CAP de Bàscara, a partir de l'1 d'agost

A partir de l'1 d'agost, el CAP de Bàscara començarà a funcionar d'acord amb els nous horaris. Estarà obert de les 8 del matí a les 9 de la tarda tots els dies de l'any, inclosos dissabtes, diumenges i festius. A partir de les 9 de la nit, les portes estaran tancades. Davant d'una urgència mèdica, els usuaris d'aquest CAP (veïns de Bàscara, Garrigoles, Palau de Santa Eulàlia, Pontós, Sant Miquel de Fluvià, Sant Mori, Saus, Camallera i Llampaies, Vilademuls, Vilaür i Vilopriu) o bé hauran de trucar al telèfon (902 111 444) o al 112 o bé adreçar-se al punt d'atenció continuada (PAC) de Figueres, que es troba dins de l'hospital comarcal.

El director territorial de Salut a Girona, Josep Trias, es va reunir el divendres de la setmana passada amb els alcaldes dels municipis que conformen l'ABS de Bàscara per exposar el procés de reordenació de l'atenció continuada de la localitat.

Trias va explicar als responsables municipals que en tots els centres es manté l'oferta assistencial en l'horari de màxima afluència de dilluns a diumenge i que els canvis afecten únicament als dispositius que tenen marges de millora en termes d'eficàcia i eficiència, en els quals es proposen alternatives per a les hores de menys utilització per part dels ciutadans.

Des del mes de març del 2000, el PAC de Figueres atén les derivacions d'urgència fora d'horari de dia de les ABS de Peralada, Vilafant i Figueres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.