L'art de trenar natura
Mas de Barberans convida a descobrir la nova artesania de la ‘pauma'
Mas de Barberans és un dels pobles dels Ports, a les Terres de l'Ebre, on tradicionalment s'havia treballat la palma o pauma. Després d'uns anys en què semblava que altres materials havien d'arraconar definitivament aquells estris, els objectes elaborats amb fibres naturals tornen a tenir mercat.
Ja fa uns anys que l'Ajuntament de Mas va fer una aposta decidida per recuperar, conservar i difondre el treball de la pauma, després que s'hagués constatat el trencament en la transmissió de l'ofici de llatadora. Aquella aposta, que encara es manté, ha resultat guanyadora: fa un any que ha obert al públic el Centre de Desenvolupament Rural Museu de la Pauma, s'ha creat un viver de fibres vegetals, al poble hi torna a haver dones que es guanyen la vida treballant la pauma i se celebra el Racó dels Artesans, la Fira de les Fibres Vegetals.
La novena edició
Aquest cap de setmana, la fira reunirà vint-i-cinc artesans en actiu. Són cistellers d'aquí i d'altres punts de la geografia que treballen el jonc, la canya, l'espart, la pauma, el càrritx, el vímet, la bova... A més de vendre els seus productes faran demostracions i tallers perquè tothom pugui fer un tastet de la tècnica de llatar, és a dir, de trenar les fibres. Pepa Subirats destaca que “la majoria dels artesans són gent jove o de mitjana edat”, confirmant la reviscolada de l'ofici. “S'està innovant moltíssim”, diu. Aquesta innovació es podrà comprovar directament a la fira i també a les exposicions que s'organitzen dins el V Certamen Internacional de les Fibres Vegetals. A De llata es pot admirar la feina de l'esparter empordanès Pere Batlle, de qui Pepa Subirats diu: “Ha innovat moltíssim, trena les fibres tradicionals com l'espart amb altres materials, com el paper, per exemple”. A la mostra De fibres vegetals i de natura, de la creadora artística Palmira Rius, les fibres hi apareixen teixides incorporant elements naturals com ara pedres o branquillons. Cal dir que el certamen premia les millors peces que han enviat artesans d'Holanda, Escòcia, Anglaterra i de diferents punts de l'Estat.
La fira es completa amb parades d'artesans diversos i del comerç local i es dinamitza amb música en viu, teatre de carrer, passejades en carro i cavall, concursos de trenar cordell... A més, diumenge tindrà lloc la sisena Trobada de Mestres Llatadores de la Pauma de les Terres de l'Ebre, que reuneix dones de Rasquera, el Pinell de Brai, Paüls, els Reguers, Alfara de Carles i Mas de Barberans, pobles on s'ha mantingut viu l'ofici.
Emprenedores
Fa cinc anys, la Magda Armengol, la Pepita Mestre i la M. Cinta Subirats van perdre la feina i van decidir apuntar-se als cursos que organitzava l'Ajuntament per aprendre a llatar. Artesanes ja grans els van ensenyar l'ofici i van aprofitar els nous coneixements per obrir Artpauma. “Ens ha anat molt bé”, diu la Magda, que explica: “A més de fer les peces de tota la vida vam començar a treure colors i models nous, peces innovadores, com ara conjunts d'arracades, braçalets i penjolls”. Al juliol i a l'agost, elles mateixes van a collir les paumes (que s'extreuen del margalló, l'única palmera autòctona d'Europa), les assequen i les preparen per tenir la matèria primera a punt durant tot l'any. Combinen l'artesania amb el projecte del viver de fibres vegetals i l'organització de cursos i tallers i es mostren “satisfetes de poder treballar al nostre poble”, diu la Magda.
Mas de Barberans és un petit poble situat a tocar del Parc Natural dels Ports. Des de la seva posició domina la plana de la Galera, que es pot contemplar com un mar d'oliveres als seus peus. En l'estada al poble és recomanable visitar els carrers més antics que es comuniquen entre si per les escales que salven el desnivell del turó on s'han adaptat les construccions. Des de Mas de Barberans es poden fer diferents sortides per descobrir el pont de les Canals, les basses o les Piques.
PER ARRIBAR-HI
DADES D'INTERÈS
El museu i el racó de les fibres vegetals
M.J.R.L'any 2010 va obrir portes el Museu de la Pauma, l'eix museogràfic del qual gira al voltant de l'ofici de llatadora. A les seves sales es poden veure tota mena d'estris tradicionals i també noves peces elaborades amb pauma en les exposicions permanents Del margalló a la llata i El treball de la pauma als pobles del Parc Natural dels Ports. El centre fa recerca i ofereix activitats com ara exposicions temporals, tallers de cistelleria, de pauma, de decoració per a adults i infantils, cursos, xerrades, demostracions de l'ofici... El museu és obert tot l'any. La visita al centre es pot complementar amb un passeig pel viver de les fibres vegetals. Es tracta d'un petit parc on hi ha una bona representació de les plantes que s'han utilitzat tradicionalment per obtenir la matèria primera en l'ofici de la cistelleria. Durant la fira s'ofereixen visites guiades als dos centres, prèvia inscripció.