Reportatge

L'art de trenar natura

Mas de Barberans convida a descobrir la nova artesania de la ‘pauma'

Mas de Bar­be­rans és un dels pobles dels Ports, a les Ter­res de l'Ebre, on tra­di­ci­o­nal­ment s'havia tre­ba­llat la palma o pauma. Després d'uns anys en què sem­blava que altres mate­ri­als havien d'arra­co­nar defi­ni­ti­va­ment aquells estris, els objec­tes ela­bo­rats amb fibres natu­rals tor­nen a tenir mer­cat.

Ja fa uns anys que l'Ajun­ta­ment de Mas va fer una aposta deci­dida per recu­pe­rar, con­ser­var i difon­dre el tre­ball de la pauma, després que s'hagués cons­ta­tat el tren­ca­ment en la trans­missió de l'ofici de lla­ta­dora. Aque­lla aposta, que encara es manté, ha resul­tat gua­nya­dora: fa un any que ha obert al públic el Cen­tre de Desen­vo­lu­pa­ment Rural Museu de la Pauma, s'ha creat un viver de fibres vege­tals, al poble hi torna a haver dones que es gua­nyen la vida tre­ba­llant la pauma i se cele­bra el Racó dels Arte­sans, la Fira de les Fibres Vege­tals.

La novena edició

Aquest cap de set­mana, la fira reu­nirà vint-i-cinc arte­sans en actiu. Són cis­te­llers d'aquí i d'altres punts de la geo­gra­fia que tre­ba­llen el jonc, la canya, l'espart, la pauma, el càrritx, el vímet, la bova... A més de ven­dre els seus pro­duc­tes faran demos­tra­ci­ons i tallers perquè tot­hom pugui fer un tas­tet de la tècnica de lla­tar, és a dir, de tre­nar les fibres. Pepa Subi­rats des­taca que “la majo­ria dels arte­sans són gent jove o de mit­jana edat”, con­fir­mant la revis­co­lada de l'ofici. “S'està inno­vant moltíssim”, diu. Aquesta inno­vació es podrà com­pro­var direc­ta­ment a la fira i també a les expo­si­ci­ons que s'orga­nit­zen dins el V Cer­ta­men Inter­na­ci­o­nal de les Fibres Vege­tals. A De llata es pot admi­rar la feina de l'espar­ter empor­danès Pere Bat­lle, de qui Pepa Subi­rats diu: “Ha inno­vat moltíssim, trena les fibres tra­di­ci­o­nals com l'espart amb altres mate­ri­als, com el paper, per exem­ple”. A la mos­tra De fibres vege­tals i de natura, de la cre­a­dora artística Pal­mira Rius, les fibres hi apa­rei­xen tei­xi­des incor­po­rant ele­ments natu­rals com ara pedres o bran­qui­llons. Cal dir que el cer­ta­men pre­mia les millors peces que han enviat arte­sans d'Holanda, Escòcia, Angla­terra i de dife­rents punts de l'Estat.

La fira es com­pleta amb para­des d'arte­sans diver­sos i del comerç local i es dina­mitza amb música en viu, tea­tre de car­rer, pas­se­ja­des en carro i cavall, con­cur­sos de tre­nar cor­dell... A més, diu­menge tindrà lloc la sisena Tro­bada de Mes­tres Lla­ta­do­res de la Pauma de les Ter­res de l'Ebre, que reu­neix dones de Ras­quera, el Pinell de Brai, Paüls, els Reguers, Alfara de Car­les i Mas de Bar­be­rans, pobles on s'ha man­tin­gut viu l'ofici.

Empre­ne­do­res

Fa cinc anys, la Magda Armen­gol, la Pepita Mes­tre i la M. Cinta Subi­rats van per­dre la feina i van deci­dir apun­tar-se als cur­sos que orga­nit­zava l'Ajun­ta­ment per apren­dre a lla­tar. Arte­sa­nes ja grans els van ense­nyar l'ofici i van apro­fi­tar els nous conei­xe­ments per obrir Art­pauma. “Ens ha anat molt bé”, diu la Magda, que explica: “A més de fer les peces de tota la vida vam començar a treure colors i models nous, peces inno­va­do­res, com ara con­junts d'arra­ca­des, braçalets i pen­jolls”. Al juliol i a l'agost, elles matei­xes van a collir les pau­mes (que s'extre­uen del mar­galló, l'única pal­mera autòctona d'Europa), les asse­quen i les pre­pa­ren per tenir la matèria pri­mera a punt durant tot l'any. Com­bi­nen l'arte­sa­nia amb el pro­jecte del viver de fibres vege­tals i l'orga­nit­zació de cur­sos i tallers i es mos­tren “satis­fe­tes de poder tre­ba­llar al nos­tre poble”, diu la Magda.

Mas de Bar­be­rans és un petit poble situat a tocar del Parc Natu­ral dels Ports. Des de la seva posició domina la plana de la Galera, que es pot con­tem­plar com un mar d'oli­ve­res als seus peus. En l'estada al poble és reco­ma­na­ble visi­tar els car­rers més antics que es comu­ni­quen entre si per les esca­les que sal­ven el des­ni­vell del turó on s'han adap­tat les cons­truc­ci­ons. Des de Mas de Bar­be­rans es poden fer dife­rents sor­ti­des per des­co­brir el pont de les Canals, les bas­ses o les Piques.

PER ARRIBAR-HI

En cotxe. A Mas de Barberans s'hi arriba per la carretera TV-3421, que uneix el poble amb Roquetes i la Sénia. Des de Santa Bàrbara s'hi pot arribar per la carretera TV-311a. La sortida més propera de l'autopista AP-7 és la 40, de l'Aldea -Tortosa.

DADES D'INTERÈS

Racó dels Artesans. Dies 6 i 7 d'agost, pels carrers i places de Mas de Barberans. Visites guiades al Museu de la Pauma o al viver de les fibres vegetals. Inscripcions al 977 053 778.
Museu de la Pauma. C/ Clavell, 52 Demostracions artesanals, el darrer diumenge de cada mes. www.cdrmuseudelapauma.cat

El museu i el racó de les fibres vegetals

M.J.R.

L'any 2010 va obrir portes el Museu de la Pauma, l'eix museogràfic del qual gira al voltant de l'ofici de llatadora. A les seves sales es poden veure tota mena d'estris tradicionals i també noves peces elaborades amb pauma en les exposicions permanents Del margalló a la llata i El treball de la pauma als pobles del Parc Natural dels Ports. El centre fa recerca i ofereix activitats com ara exposicions temporals, tallers de cistelleria, de pauma, de decoració per a adults i infantils, cursos, xerrades, demostracions de l'ofici... El museu és obert tot l'any. La visita al centre es pot complementar amb un passeig pel viver de les fibres vegetals. Es tracta d'un petit parc on hi ha una bona representació de les plantes que s'han utilitzat tradicionalment per obtenir la matèria primera en l'ofici de la cistelleria. Durant la fira s'ofereixen visites guiades als dos centres, prèvia inscripció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.