Societat

la CRÒNICA

Cada ovella al seu corral

Diuen que els gossos entenen fins a 200 ordres, i poden trigar anys a aprendre-les

“Jau, Perla!”, “Dreta!”, “Para!”, “Ara enda­vant!”... I així podríem seguir fins a les 200 ordres que es cal­cula que poden arri­bar a enten­dre i exe­cu­tar, de manera sor­pre­nent, els gos­sos que cui­den ramats. Aquests crits, els dels deu pas­tors par­ti­ci­pants en el XXIV Con­curs Inter­na­ci­o­nal de Gos­sos d'Atura, es van tor­nar a sen­tir ahir al camp de fut­bol vell de Pra­des, que va ser l'esce­nari, com és tra­dició cada pri­mer diu­menge d'agost des del 1988, de l'única prova d'aquest tipus a les comar­ques tar­ra­go­ni­nes, inclosa en un cam­pi­o­nat català que té una cita a cadas­cuna de les qua­tre demar­ca­ci­ons, a més d'altres a la Cata­lu­nya del Nord (Oceja), Andorra (Cani­llo) i les Illes Bale­ars (Fela­nitx). L'orga­nit­zació, a més, con­vida cada any gent de fora; ahir, un jove basc de 19 anys i un valencià, Juli Bayot, que va aca­bar sent el gua­nya­dor, al davant del sol­so­nenc Flo­renci Serra i el canongí José M. Ple­gue­zu­e­los, ara sense la històrica Nuca.

La dinàmica del con­curs s'ins­pira en pro­ves sem­blants que es feien anti­ga­ment a les fires de bes­tiar de zones de mun­ta­nya per com­pro­var la vàlua dels gos­sos. Per això, els orga­nit­za­dors de l'Asso­ci­ació de Con­cur­sos de Gos­sos d'Atura Serra de Pra­des, mem­bre de la Fede­ració dels Països Cata­lans, més enllà del com­po­nent com­pe­ti­tiu, en valo­ren tant o més el caràcter de recu­pe­ració del patri­moni cul­tu­ral. I pot­ser per això el segueix tanta gent; més de mil espec­ta­dors ahir, una quan­ti­tat habi­tual cada any, si bé el cap de l'orga­nit­zació, Joan Musté, adme­tia que pateix, perquè l'ofici es va per­dent i “la tra­dició va a la baixa”.

En una pri­mera fase eli­mi­natòria, els pas­tors tenen cinc minuts perquè, amb ges­tos, crits o xiu­lets, el seu gos dugui el ramat –n'hi ha tres a punt, que es van rotant– fins a un cer­cle mar­cat a terra, abans de fer-li fer un eslàlom fins a l'altre cantó del prat. Pas­sen el tall els cinc que ho fan abans, i en la segona fase tenen sis minuts més per fer entrar i sor­tir els bens d'una mena de cor­ral tan­cat. Una tasca gens fàcil, perquè, quan no és una ove­lla que s'esgar­ria, n'és una altra que planta cara al gos, o una colla que s'hi posen de cul o pas­sen de llarg, davant de l'“oh!” des­en­ci­sat del públic. Ja ho recor­dava l'alcalde de Reus, Car­les Pelli­cer –un dels que no s'ho per­den mai–, des de la llotja d'auto­ri­tats, que “a ningú li agrada pas­sar per l'adreçador”.

“La sort hi influ­eix; depe­nent del ramat que et toca t'has d'arris­car”, expli­cava Bayot, el gua­nya­dor de tres de les últi­mes sis edi­ci­ons, inclosa la pri­mera en què va par­ti­ci­par. Un cas real­ment precoç, si es té en compte que hi ha ordres que reque­rei­xen qua­tre o cinc anys d'ensi­nis­tra­ment abans el gos no les aprèn. Un ani­mal, per cert, que ja gai­rebé mai és un gos d'atura català. “Són molt bons a l'hora de tre­ba­llar, però han per­dut l'ins­tint i són lents de refle­xos, així que ara són sobre­tot de la raça fran­cesa bor­der collie”, revela Joan Musté. Però això no ho expli­quin a ningú.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.