El ritme viu a les Preses
Companyies d'arreu del món actuaran al Festival Ésdansa la setmana que ve
A punt de complir 30 anys, el Festival Internacional de Música i Dansa de les Preses, Ésdansa, és des de fa temps l'escenari de referència a Catalunya, tant si es vol conèixer el patrimoni d'arreu del món com si es vol estar al dia del que passa al nostre país en matèria de dansa tradicional. Unes 9.000 persones han assistit a algun dels espectacles en cadascuna de les darreres edicions.
Els organitzadors –el Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny, amb la col·laboració de diverses institucions i entitats– han confeccionat per a aquest 29è festival –que tindrà lloc entre el 23 i el 28 d'aquest mes– un programa amb prop de 40 actuacions –la majoria de les quals són gratuïtes– repartides en diferents seccions i escenaris. Les Preses, un municipi a tocar d'Olot, ha integrat des de fa temps el festival com a part molt important de la seva personalitat. No exagerem si afirmem que mig poble hi col·labora d'una manera o altra, bé intervenint en l'organització o bé com a integrant de l'esbart local.
Grups internacionals
L'espectacle habitualment més multitudinari és el de Dansa Internacional d'Arrel Tradicional. En aquesta ocasió hi actuaran les companyies Amazònia, del Brasil; Amawunbo, de Zimbawe; KTF, d'Indonèsia; i els amfitrions, l'Esbart Marboleny (dissabte 27, a les 22 h). Per als cossos de dansa infantils i juvenils es reserva l'espectacle Dansajove. Aquest any hi ballaran els grups Kornichka, d'Eslovàquia; Zacatecas, de Mèxic; Krinichka, de Bielorússia; i els petits de l'Esbart Marboleny de les Preses acompanyats en directe pel grup musical garrotxí Stukat del Bolet (diumenge 28, a les 20 h).
Presentació d'‘El comte Arnau'
L'esbart presenc sempre es reserva un nou espectacle per presentar-lo en aquesta cita, que és la més important de la seva temporada. El d'aquest any és El comte Arnau, inspirat en els poemes de Joan Maragall i estrenat recentment a Sant Joan de les Abadesses. A diferència d'aquella primera representació, a Ésdansa l'espectacle comptarà amb la veu en directe de la cantant Lídia Pujol. La música és d'Agustí Pedrico i la coreografia, de Jordi Bassagañas, Joana Vila i Manuel Cubeles (divendres 26, a les 22 h).
Una altra presentació serà la del muntatge La Ventafocs, de la recentment creada D'Arrel Dansa, una companyia que té els orígens en l'Esbart de Rubí. El seu creador va ser Eduard Ventura, coreògraf i director que ha mort recentment. Ventura havia col·laborat estretament amb el cercle Marboleny i per això Ésdansa vol que aquesta representació de La Ventafocs esdevingui reconeixement a la seva persona. Ventura signa la coreografia i Manel Camp, la música. Els dansaires són Glòria Mas, Jordi Montaño i Pep Hinojosa (diumenge 28, a les 12 h).
Monogràfic sobre percussió
Repartida per la graella del festival, es programen una sèrie de tallers i espectacles dedicats a un tema concret. Es tracta del Monogràfic, que aquest estiu es centra en la percussió i el moviment. L'especialista Sergi Ramis oferirà un taller de percussió corporal (dissabte 27, a les 11 h); Sergio Cobos, del grup Pédexumbo, introduirà el públic en la percussió i la dansa tradicional gallega (dissabte 27, a les 18 h); i les companyies KTF i Amawumbo oferiran unes sessions dedicades a la percussió en les danses dels seus països amb el títol de Del gamelan d'Indonèsia a la marimba d'Àfrica (diumenge 28, a les 18 h).
Una rua amb molt de ritme
Com si es tractés d'una festa major, les Preses viu durant l'Ésdansa una rua que atreu centenars de persones del poble i la comarca. Es tracta del Festacarrer, en què els balladors i els músics de les companyies foranes desfilen pels carrers mostrant la part més vistosa del repertori i convidant els espectadors a afegir-s'hi (dissabte 27, a les 19 h).
Els espectacles es reparteixen en tres espais: el recinte Ésdansa (que és el de més capacitat), la Carpa Ésdansa (una gran vela que aquest any s'ha traslladat a un nou emplaçament) i l'Espai de Dansa d'Arrel Tradicional. A l'entrada de les Preses des d'Olot hi ha instal·lat el punt d'informació del festival.
PER ARRIBAR-HI
DADES D'INTERÈS
‘Botifarra', a la Trobada de Cantadors
Concebut inicialment com a homenatge a un dels cantadors sense solfa més populars de la Garrotxa, en Fonso de Lliurona, dins del festival es celebra la Trobada de Cantadors i Sonadors. En les primeres edicions es va aconseguir que pugessin a l'escenari alguns de l'última generació d'aquells homes i dones autodidactes que, en un món rural, tocaven el violí o l'acordió i cantaven les cançons senzilles que s'havien transmès de generació en generació. Des de fa unes quantes edicions, però, això ja no és possible i la Trobada s'ha orientat als intèrprets que han recollit aquest extraordinari patrimoni i l'han adaptat a formes contemporànies. Aquest any, el convidat és Pep Gimeno, Botifarra, un dels principals responsables que s'estigui salvant i difonent el cançoner popular del País Valencià i que ha estat premiat en diversos festivals i aclamat per la crítica i el públic. Actuarà el dia 25, a les 22 h, a la Carpa Ésdansa.