Societat

“El món agrari a les terres de parla catalana” arriba a Elna

Aquesta exposició didàctica pretén ensenyar el funcionament tradicional del món agrícola

Tracta també sobre el sentit de l'agricultura moderna a les nostres terres i evoca la qüestió de la qualitat i la diversitat de la nostra alimentació.

La repartició del treball entre homes i dones al camp català, contractes d'arrendament i propietat, moviment cooperatiu, diversitat dels cultius i dels recursos són alguns dels aspectes de l'exposició itinerant “El món agrari a les terres de parla catalana”. Les associacions d'Elna Terra dels Avis, Amics d'Il·liberis i el Fons Michel Guisset han col·laborat amb la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana, l'Institut Ramon Muntaner i la Fundació de Món Rural en aquesta l'exposició. La participació nord-catalana ha consistit en la cessió de vuit fotografies que van des dels anys 1930 fins a l'actualitat.

Cicle de conferències

Després de recórrer els altres Països Catalans l'exposició arriba a Elna, on s'inaugura divendres 2 de setembre al vestíbul de l'ajuntament d'Elna.

En motiu de'aquesta exposició l'associació Terra dels avis organitza una sèrie de conferències el 17 de setembre, diada del patrimoni arreu de l'estat francès. El tema genèric de les conferències, proposat pel ministeri de cultura enguany, és “el viatge del patrimoni a través del temps i de l'espai”. Les conferències tindran una durada de trenta minuts i s'aniran succeint al llarg de la jornada.

La primera començarà a les 10 del matí i serà el secretari de l'associació Terra dels Avis,Joan Lluís Mas, que parlarà en català sobre ”1896: El mercat d'Elna pren el tren”.

A tres quarts d'onze Yves Escape parlarà, en francès, de “El rec de Tuïr: un recorregut a través dels segles i els camps”.

A dos quarts de dotze el professor d'història econòmica de la universitat de Girona Enric Saquer i el becari del Centre de Recerca d'Història Rural de la UdG parlaran, en català, de: “Moure's per casar-se. Migracions i mobilitat matrimonial a la diòcesi de Girona en el segle XIX”.

A dos quarts de tres l'escriptora i dietista Eliana Thibaut i Comelade parlarà, en francès, de “De la papa de l'Imperi Inca a la trumfa Beà d'Elna”.

A un quart de quatre la professora jubilada de la universitat de Perpinyà Miquela Valls parlarà en català de “Viatge de l'Empordanet a Elna, coses vistes” de l'escriptor Josep Pla.

A les quatre la darrera conferència la donarà en francès la doctorant en història de l'art Floriane Delaris Rossignol sobre “De les vinyes a la muntanya, un viatge dis l'obra de l'Esteve Tarrús”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Pia Seriñana Torrents
Alcaldessa de Cadaqués (Fem)

“El POUM serà una eina clau per avançar els propers anys”

Cadaqués
Figueres dona el tret de sortida al projecte per ser capital universitària
ADMINISTRACIONS

Figueres dona el tret de sortida al projecte per ser capital universitària

figueres
GIRONA

Deu entitats veïnals reclamen planificar millor l’aplicació del porta a porta

girona

Una seixantena d’‘influencers’ espanyols visiten la Costa Brava

roses
SUCCESSOS

Els estudiants tancaran els accessos a la UPF en suport a Gaza

Barcelona
societat

Presenten una guia per a famílies amb fills amb tartamudesa

BARCELONA
MEDI AMBIENT

Alliberen 28 tortugues marines al delta de l’Ebre

La Ràpita
SERVEIS

El Govern reforça el suport a les comarques que acullen temporers en situació vulnerable

Lleida

Les obres de millora a la C-65 provoquen quilòmetres de lentitud

quart