TERRES DE L'EBRE
La Diputació de Castelló reclama l'aigua de l'Ebre i la creació d'un consorci
Tortosa respon amb una declaració institucional que rebutja el transvasament de 90 hm³ anuals
Moliner vol els “excedents” de l'Ebre
El ple de la Diputació de Castelló va aprovar ahir, amb els vots del PP i del Bloc Nacionalista Valencià (el PSPV es va abstenir), una moció que reclama un transvasament de 90 hectòmetres cúbics anuals d'aigua de l'Ebre. La reivindicació de Castelló arriba després que el Tribunal Suprem hagi resolt que el govern de l'Estat ha de respondre, afirmativament o negativa, la petició d'aigua de Castelló, que es remunta al 2005 i que no és vàlid el silenci administratiu. “Aquest tema torna al plenari perquè durant sis anys l'Estat no s'ha dignat a contestar a la Diputació i com a mínim mereixem una resposta”, va dir el president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner. L'aportació d'aigua que fa el riu Bergantes a la conca de l'Ebre (32 hectòmetres cúbics anuals) i la posada en marxa del canal Segarra-Garrigues són dos dels arguments que fa servir la Diputació de Castelló per exigir l'aigua de l'Ebre. “No anem contra ningú, només demanem un 15% de l'excedent que l'Ebre llença al mar”, va manifestar Moliner, que també proposa la creació d'un consorci d'aigües per gestionar aquesta aigua, similar al Consorci d'Aigües de Tarragona.
La petició d'aigua de Castelló ja ha tingut resposta a les Terres de l'Ebre, on el ple de l'Ajuntament de Tortosa ha aprovat per unanimitat una declaració institucional que rebutja de ple el transvasament cap al País Valencià. “Manifestem la nostra discrepància amb la petició de 90 hectòmetres cúbics d'aigua anuals del riu Ebre per part de Castelló i reiterem els arguments expressats en ocasions anteriors, i avalats científicament, que demostren que l'Ebre no té sobrants d'aigua”, va assenyalar l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel. La declaració de l'Ajuntament de Tortosa també posa de manifest que els possibles dèficits d'aigua al País Valencià i Múrcia s'han de resoldre per altres vies que no siguin un transvasament de l'Ebre. Tots els grups municipals, inclòs el PP, van consensuar el text del manifest, que la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) espera que subscriguen altres institucions de les Terres de l'Ebre. “Ens agradaria que altres institucions ebrenques, i especialment la Delegació del Govern i la Generalitat, s'oposen al transvasament a Castelló i reclamen el cabal mediambiental de l'Ebre”, va dir el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs.
LA FRASE
LA XIFRA
“La demanda del País Valencià mai s'ha aturat”
La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) sosté que la moció de la Diputació de Castelló evidencia que la demanda d'aigua de l'Ebre per part del País Valencià mai no s'ha aturat. “Sempre hi ha hagut demanda i ara la fonamenten en els excedents d'un canal de regadiu, el Xerta-Sénia, que encara no està en funcionament”, va dir Tomàs, que alerta que hi ha gent de l'Ebre que serà “còmplice” de la venda de l'aigua a Castelló. En aquest sentit, la PDE insisteix que tant el Xerta-Sénia com el Segarra-Garrigues són les dues infraestructures que s'utilitzaran per transvasar l'aigua a Castelló i Barcelona, respectivament. D'altra banda, la PDE demanarà una reunió amb la ministra de Medi Ambient perquè respongui negativament a la petició d'aigua de Castelló.