Administracions

Caixes buides als ajuntaments catalans

La crítica situació de les finances locals marca els primers cent dies dels nous governs Els ajuntaments reclamen solucions per evitar més fallides

La crítica situ­ació en què es tro­ben les arques muni­ci­pals i la neces­si­tat de dur a terme una gestió enca­mi­nada a redreçar les finan­ces locals són els dos grans rep­tes que han mar­cat els pri­mers cent dies de man­dat dels governs muni­ci­pals sor­gits de les elec­ci­ons del 22 de maig. La cai­guda en picat dels ingres­sos pro­ce­dents de l'acti­vi­tat immo­biliària i la rebaixa de les trans­ferències de l'Estat i de la Gene­ra­li­tat han sac­se­jat els ajun­ta­ments, atra­pats per la volun­tat de con­ti­nuar ofe­rint al ciu­tadà uns ser­veis que són difícils d'assu­mir però que, alhora, són bàsics per a una admi­nis­tració de pro­xi­mi­tat.

El pano­rama a què han de fer front els nous governs muni­ci­pals no és fàcil, començant per l'ele­vat deute que han acu­mu­lat molts muni­ci­pis i que, en alguns casos, supera de llarg els límits legals esta­blerts. Són nom­bro­sos els con­sis­to­ris que no podran fer inver­si­ons a causa del seu nivell d'endeu­ta­ment i que han hagut de con­ge­lar els paga­ments als proveïdors –bàsica­ment pimes i autònoms– o allar­gar-ne els ter­mi­nis. Per alleu­ge­rir el pes de les fac­tu­res pen­dents, muni­ci­pis com ara Man­resa, Igua­lada o Cam­brils han deci­dit recórrer a la línia de l'Ins­ti­tut de Crèdit Ofi­cial (ICO) que el govern espa­nyol va apro­var al juliol per aju­dar els ens locals a pagar els proveïdors. Altres ajun­ta­ments, però, ja han vist com la situ­ació de les seves arques muni­ci­pals es tor­nava insos­te­ni­ble i els obli­gava a decla­rar-se en fallida. És el cas de Moià –que no té diners per pagar les nòmines– o de Cunit. Els dos con­sis­to­ris estan encapçalats per nous equips de govern, però a diferència de Cunit, Moià ha optat per fer un govern d'uni­tat que fins i tot inclou CiU, el par­tit que va ser a l'alcal­dia els últims 28 anys.

Els can­vis de color polític s'han fet notar espe­ci­al­ment en els ajun­ta­ments amb difi­cul­tats i, de fet, més d'un equip de govern ha denun­ciat l'existència d'un deute supe­rior a l'admès pel seu ante­ces­sor. Un exem­ple és Cas­tell­de­fels, on el ball de xifres ha anat acom­pa­nyat d'una pica­ba­ra­lla política entre l'exal­calde soci­a­lista Joan Sau i el nou bat­lle, el popu­lar Manuel Reyes. El pre­si­dent de la Fede­ració de Muni­ci­pis de Cata­lu­nya (FMC) i alcalde de Saba­dell, Manuel Bus­tos, con­si­dera que gene­rar aques­tes ten­si­ons és “un error”, ja que el debat se cen­tra “en el lloc que no cor­res­pon”, i recorda que “la situ­ació econòmica extrema dels ajun­ta­ments es deu a la manca d'un model de finançament que històrica­ment no s'ha resolt”.

Retor­nar 784 mili­ons

A la difícil situ­ació finan­cera que arros­se­guen els ajun­ta­ments cal afe­gir-hi dos mal­de­caps més. El pri­mer el pro­voca el càstig que l'Estat vol apli­car als ens locals que no li entre­guin a temps la liqui­dació dels comp­tes del 2010, als quals començarà a rete­nir els ingres­sos de la seva par­ti­ci­pació en els tri­buts a par­tir de l'octu­bre. L'altre es deu a l'obli­gació de retor­nar a l'Estat els diners que van rebre de més de la par­ti­ci­pació en els impos­tos del 2008 i el 2009. Els con­sis­to­ris cata­lans han de tor­nar un total de 784 mili­ons, que el govern espa­nyol els anirà des­comp­tant de les trans­ferències que els faci durant els cinc anys vinents.

L'Ajun­ta­ment de Sant Vicenç dels Horts, encapçalat pel repu­blicà Oriol Jun­que­ras, va ser el pri­mer que es va opo­sar al fet que l'Estat li des­comptés els diners que va rebre de més en relació amb l'exer­cici del 2009, amb l'argu­ment que el govern espa­nyol és qui es va equi­vo­car en el càlcul. Una ini­ci­a­tiva, més aviat simbòlica, a la qual s'han sumat altres con­sis­to­ris, entre els quals hi ha Cal­des de Mont­bui i Celrà. El pre­si­dent de la FMC, però, creu que la solució és que l'Estat des­tini part del pres­su­post a com­pen­sar als ens locals les quan­ti­tats que li han de retor­nar. Una idea que no con­venç la direcció gene­ral d'Admi­nis­tració Local de la Gene­ra­li­tat, encapçalada per Joan Cañada: “A un ajun­ta­ment amb mol­tes difi­cul­tats finan­ce­res, la com­pen­sació li solu­ci­o­narà un punt de tre­so­re­ria durant uns mesos, però no li per­metrà asso­lir l'equi­li­bri finan­cer que li cal.” Segons Cañada, la solució òptima seria acon­se­guir una moratòria de dos anys per al paga­ment d'aquest deute, ja que això per­me­tria als muni­ci­pis “sor­tir de l'ull de l'huracà de la crisi i poder aga­far aire”. Aquesta pro­posta, però, no ha estat ben rebuda per l'Estat.

Solu­ci­ons “a la carta”

El pre­si­dent de la FMC alerta que, “en cas de no tro­bar solu­ci­ons per a la via­bi­li­tat econòmica dels ajun­ta­ments, el 2012 n'hi haurà molts en situ­ació gai­rebé de fallida” i, per això, també demana a la Gene­ra­li­tat una sèrie de “cures pal·lia­ti­ves” que aju­din els ens locals. Una de les seves prin­ci­pals recla­ma­ci­ons és que el govern fixi un calen­dari de paga­ment dels diners que deu als ajun­ta­ments (que la FMC situa entorn dels 500 mili­ons). Gover­nació manté que enguany pagarà els 65 mili­ons que deu als con­sis­to­ris i, segons Cañada, els altres depar­ta­ments estan fent “un esforç simi­lar”. El direc­tor d'Admi­nis­tració Local con­si­dera que no hi ha una solució genèrica per als pro­ble­mes econòmics dels ens locals, com ara apu­jar els impos­tos –si són infe­ri­ors a la mit­jana dels tri­buts dels muni­ci­pis veïns– o reduir per­so­nal. De fet, el govern s'està reu­nint amb els alcal­des de forma indi­vi­dual per “bus­car solu­ci­ons a la carta” que puguin satis­fer les neces­si­tats con­cre­tes de cada muni­cipi.

Si no trobem solucions, el 2012 molts ajuntaments estaran en situació gairebé de fallida
Manuel Bustos
President de la FMC
No farem diferències econòmiques entre els municipis que estan en desequilibri i els que no ho estan, seria injust
Joan Cañada
Director d'Administració local
Aplicarem mesures per facilitar que es mancomunin serveis i alleugerir la càrrega de despesa corrent dels ajuntaments


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.