Societat

Baix Ebre / Montsià

“Deltebre és Sant Jaume”

Divendres va fer un any de l'entrada en servei del pont Lo Passador entre els dos pobles

Els alcaldes creuen que la nova infraestructura ha servit per unir socialment els dos nuclis i revifar les economies locals

Les nou del matí i el sol de setembre puja riu amunt ombrejant Lo Passador, el pont entre Sant Jaume i Deltebre, que acaba de complir el seu primer aniversari. El trànsit és constant: cotxes, bicicletes i també recol·lectores que treballen en la sega de l'arròs. “Abans havien de creuar amb el transbordador i de vegades en aquesta època de l'any t'havies d'esperar tres quarts per passar a l'altra banda”, recorda Gervasi Aspa (ERC), alcalde de Deltebre. “Les cues de cotxes arribaven fins al mig del poble”, hi afegeix Castor Gonell (PSC), alcalde de Sant Jaume d'Enveja. Tots dos alcaldes estan encantats amb el pont, un llegat del tripartit, remarquen. “Alguna cosa bona vam fer quan érem al govern”, ironitza Aspa. I és que abans del pont o agafaves el transbordador (funcionava ininterrompudament, si el riu ho permetia, de set del matí a deu de la nit) o t'empassaves una volta de més de 30 quilòmetres per Amposta.

Un any després queda demostrat que el pont ha servit per unir socialment els dos pobles. “Vas al restaurant de Mauricio a Sant Jaume i allò és Deltebre, i si vas al pub Nicanor de Deltebre allò sembla Sant Jaume”, descriu Aspa. No només això, sinó que els veïns de tots dos nuclis han convertit en un lloc de passeig habitual l'ampla passarel·la per a ciclistes i vianants del pont. També s'han recuperat relacions perdudes. “El dia de la inauguració es van retrobar dos amics que havien fet la mili junts i que feia dècades que no es veien”, explicava Gonell.

Més enllà de l'aspecte social, en plena crisi el pont també ha servit per revifar l'economia local. Hi ha gent de Sant Jaume que ha obert negocis a Deltebre; un exemple és el restaurant Lo Passador, regentat per Amàlia Garcia i el seu fill. “Només fa tres mesos que hem obert i estem molt contents”, diuen. A l'altra banda, la mestressa del restaurant El Racó del Riu, Cinta Oliver, remarca que per al negoci els ha anat molt bé perquè els ha incrementat la clientela de Deltebre i d'altres pobles del marge esquerre. “S'ha notat molt sobretot en fleques o carnisseries, on ve molta gent de Deltebre”, deia Gonell. Per contra, la gent de Sant Jaume ha deixat de tindre Amposta com a referència comercial i va a les grans superfícies de Deltebre. “Els nous negocis obren pensant en un potencial de 16.000 clients, que és el que sumem els dos pobles”, expliquen els alcaldes, que han detectat un 10% més de turistes. Ni tan sols el tancament del CAP de Sant Jaume a les nits o la retallada d'ambulàncies fa ombra al pont. “Sense pont ens haurien retallat igualment”, diuen.

Davant hi ha el futur i els dos pobles han creat un consorci per impulsar projectes comuns: el primer, un pla d'usos del riu per a activitats esportives i turístiques. De moment, Sant Jaume, aprofitant l'aniversari del pont, ha fet aquest cap de setmana una jornada de promoció amb regates incloses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.