Societat

Sihem Bensedirine

Periodista tunissiana

“Els seguidors de Ben Ali rebentaran les eleccions”

Sihem Bensedrine (Tunis, 1950) és periodista i una de les opositores més actives al règim de Ben Ali. Empresonada diverses vegades, Bensedrine continua la lluita perquè el procés de Tunísia cap a la democràcia sigui un èxit.

Tunísia va ser el primer país que va començar l'anomenada ‘primavera àrab'. Avui... quina és la situació?

El proper 23 d'octubre tindrem eleccions, un fet que és excepcional a Tunísia. Hi ha un clima que mai s'havia viscut. Hi ha un gran nombre de partits i és la primera vegada que hi ha una carrera electoral. A més, s'ha aconseguit que hi hagi una paritat entre homes i dones a les llistes electorals, i això està molt bé. Hi ha un gran in-
terès en les eleccions,i és normal, després d'un règim dictatorial.

S'albira un futur millor?

No se sap què passarà, però el que és realment important és que s'està posant la primera pedra per a la democràcia tunisiana. S'està contribuint a l'educació democràtica, i crec que tothom respectarà el govern que surti d'aquestes eleccions. La gent jove no vol deixar escapar aquesta oportunitat, malgrat que hi haurà intents de la vella guàrdia de Ben Ali de rebentar les eleccions.

Encara hi ha vestigis de l'antic règim?

I tant! I són molt poderosos. Estic segura que intentaran boicotejar el procés que s'ha iniciat. Estan connectats, dins i fora de les institucions. De moment, estan entrant en alguns partits, però si no tenen èxit el dia de les eleccions podrien començar a utilitzar les amenaces i la violència, i això seria molt negatiu per a Tunísia.

Encara dominen els principals mitjans de comunicació?

Sens dubte. A Ràdio Kalima, on jo treballo, encara no ens han concedit cap llicència. De fet, ho emetem tot per internet, i és aquí on estem tenint molt d'èxit i molta audiència, i això ho comprovem per la quantitat de gent que tenim a Facebook. Tot i que ens estan posant molts entrebancs, els mitjans de comunicació alternatius estem fent una gran feina. De fet, estem traçant el camí per on ha anat la revolució. En aquest procés electoral la gent està deixant de banda els mitjans de comunicació tradicionals.

Tunísia va ser el primer país que va començar la revolució. El primer que tindrà eleccions, i tot això sense violència...

És cert que la revolució tunisiana ha estat pacífica. Tot i això, s'ha dit que va ser espontània, i això no és del tot cert: ha estat una revolució perquè la gent demanava canvis i estava farta del govern de Ben Ali. Estic segura que si Europa, que és el nostre soci, treballa el procés tunisià tindrà èxit i podrem aconseguir els objectius plantejats.

Ha de ser un mirall per als altres?

Tunísia pot ser un exemple de democràcia, i si nosaltres ho aconseguim, els altres també ho poden fer. I com es fa això? Doncs integrant els partits islàmics dins d'aquesta democràcia. Nosaltres som musulmans.
Aquí no s'ha de triar entre islamisme o laïcisme, ha de guanyar la democràcia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.