Ciència

Salvador Ribas

L'entrevista

“Seria pretensiós pensar que estem sols a l'Univers”

Tenia raó el cap de la tribu d'Astèrix, quan deia que el cel ens pot caure al damunt?

Ens envolta fer­ra­lla espa­cial, res­tes de coets, satèl·lits en desús que han per­dut capa­ci­tat motora i poden caure a la Terra com ha pas­sat al setem­bre. El més nor­mal és que els objec­tes es des­in­te­grin abans d'entrar a l'atmos­fera. I si no ho fan, els tros­sos que entren són petits. No cal alar­mar-se. El que passa és que la NASA té un pro­grama de segui­ment de satèl·lits, allà els pres­su­pos­tos es reta­llen com arreu, i ells han apro­fi­tat el cas per ven­dre's molt bé.

Què es vigila des del Mont­sec?

A dalt de tot, a 1.600 km d'altura, tenim dos apa­rells d'ús científic: el teles­copi Joan Oró, que observa objec­tes vari­a­bles com ara pla­ne­tes llu­nyans, aste­roi­des del nos­tre sis­tema solar, super­no­ves o explo­si­ons de raigs gamma. Una des­co­berta impor­tant feta amb aquest teles­copi va ser el 2009, una estre­lla tipus nova, situ­ada a la galàxia d'Andròmeda. L'altre teles­copi és el Fabra-Roa-Mont­sec. Aquest teles­copi veu més tros de cel, però amb menys detall. Va molt bé per al segui­ment d'aquests satèl·lits, la brossa espa­cial, i la detecció d'objec­tes petits del sis­tema solar. Fun­ci­o­nen de manera remota des de Bar­ce­lona.

Ha pas­sat a la història, l'astrònom soli­tari tan­cat durant mol­tes nits en un obser­va­tori remot?

El que ja no fem mai és posar l'ull al teles­copi. O, si ho fem, és només per plaer. Científica­ment ja no té sen­tit mirar pel teles­copi. Hi ha detec­tors de llum molt més efi­ci­ents que l'ull humà. Els astrònoms que usen el nos­tre obser­va­tori són a Bar­ce­lona, cada un té unes hores assig­na­des, el teles­copi es pro­grama amb les seves deman­des d'obser­vació, i l'endemà al matí el científic rep un cor­reu electrònic amb els resul­tats.

Ara es mira el cel per ordi­na­dor.

Sovint ni tan sols això. En lloc d'imatge, es tre­ba­lla sobre un llis­tat de números amb els mesu­ra­ments de llum que ha fet el teles­copi durant la nit. A par­tir d'aquests números, l'astrònom extreu les pro­pi­e­tats físiques de l'objecte, ja sigui un pla­neta, una estre­lla, una nebu­losa, una galàxia, sigui el que sigui.

Pre­gunta obli­gada a un astrònom: hi ha vida, allà fora?

Els astrònoms tenim cada cop més clar que l'uni­vers és molt gran, que hi ha mol­tes galàxies, que hi ha molts pla­ne­tes, i per tant és pro­ba­ble que hi hagi pla­ne­tes amb con­di­ci­ons simi­lars al nos­tre on es pugui desen­vo­lu­par vida tal com l'ente­nem aquí. Només per pura estadística. Això no vol dir que la vida que hi pugui haver sigui intel·ligent, o que mai pugui con­tac­tar amb nosal­tres. Però seria molt pre­tensiós pen­sar que, amb cent mil mili­ons d'estre­lles que té la nos­tra galàxia, i milers de mili­ons de galàxies que hi ha a l'Uni­vers, el nos­tre pla­neta sigui l'únic on s'hi han pogut desen­vo­lu­par for­mes de vida.

Astrònom al Montsec. Salvador Ribas és el director científic del Centre d'Observació de l'Univers d'Àger. A més de telescopis científics, el centre disposa de telescopis de divulgació per al gran públic i un sorprenent planetari que durant la sessió s'obre al cel net del Montsec.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.