La Casa del Transeünt no ha pogut atendre gairebé 600 persones durant el 2008

La tendència continua i augmenta aquest any i ara ja no queda cap plaça lliure al centre ni als mesos de menys fred

«En només un dia hem hagut de dir a vuit persones que no hi cabien.» Ho deia ahir Josep Maria Castrillo, el director de la Casa d'Acollida Sant Auguri de Tarragona, i es referia a dades del dimarts d'aquesta mateixa setmana. La Casa del Transeünt de Tarragona, un dels pocs recursos que existeixen a la demarcació d'aquestes característiques, va comptabilitzar l'any passat 966 estades –222 de les quals es van atendre en l'hostal gestionat per la Fundació Bona Nit– i tot i que la xifra supera la de l'any anterior en més d'un centenar, «es va haver de deixar a 580 persones sense resposta», apuntava Pilar Ribas, la responsable del projecte d'acció social de l'entitat. I el director de la casa és qui més pateix aquesta situació, però té molt clar que el nombre de places és el que és i no es pot atendre més persones que les 24 que tenen cabuda al centre, situat a la plaça de les Peixateries de Tarragona. «Donem resposta ràpida, concreta i eficaç, però no arribem a tot», diu el director, que explica que anteposen la qualitat del servei als problemes que es puguin derivar de les aglomeracions de persones. Castrillo parla del canvi de perfil de les persones que sol·liciten allotjament: «Ve gent que no està habituada a estar al carrer, matrimonis, persones de diferents edats, i van a la casa dient-nos que no tenen res», diu el responsable de la casa d'acollida. Des d'aquest recurs se'ls ajuda també a buscar ocupació per poder-se buscar després algun lloc estable on viure. L'any 2008 es van destinar 345.420 euros –100.000 més que l'any anterior– en l'acollida i l'assistència a persones sense llar, i del total de les que hi van fer estada, la majoria, un 85,35%, han estat homes.

Ple a l'estiu i a l'hivern

La responsable d'acció social de Càritas explica que la saturació del servei es evident, i una mostra d'això és el fet que des de l'any passat s'ha vist un canvi de tendència: «Fa dos anys hi havia places lliures, poques, però algunes n'hi havia durant les èpoques en què no feia tan de fred», ja que la casa tancava portes a les set de la tarda i moltes persones preferien dormir al carrer en època de bon temps que no tancar-se tan d'hora. Ara, però, és pràcticament impossible que quedi cap plaça lliure, faci fred o calor. Els responsables de Càritas destaquen que aquest és un recurs que requereix una inversió important i, de fet, és la partida més alta de la despesa en accions socials. «Quan falta menjar es pot fer una campanya concreta, però quan es parla d'acolliment la solució és més complicada.» A més, a la demarcació tarragonina existeixen pocs recursos similars a la Casa del Transeünt i tampoc no hi ha albergs d'acollida que donin respostes puntuals a les persones sense llar.

Rellogaments i pisos compartits

Els responsables de Càritas ja s'han reunit en diverses ocasions amb el servei municipal de Serveis Socials de l'Ajuntament de Tarragona per tal que el consistori adopti mesures per ajudar les persones sense llar i que es veuen sovint dormint pels carrers i places de la ciutat. Fonts municipals asseguraven ahir que s'han trobat amb les entitats del tercer sector de la ciutat, i que ja es col·labora amb els menjadors socials, amb roba i per l'acollida nocturna, sobretot les èpoques de fred. El director de Càritas, Santiago Soro, explicava que la crisi ha provocat que molts ajuntaments els demanin col·laboració per donar resposta a la demanda de serveis socials. En matèria d'habitatge, per exemple, Soro apunta que s'està promovent el lloguer conjunt entre famílies que no poden fer front al cost d'un pis i es proposa també rellogar habitacions: «Així s'ajuda a la persona propietària a pagar-lo» i el llogater acostuma a pagar menys que no pas si llogués un habitatge ell sol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.