La plaga de la mosca negra s'estén ara a les urbanitzacions del delta de l'Ebre

Els tècnics del Code sostenen, però, que no hi ha focus larvaris aigües avall de Tortosa

Pro­pi­e­ta­ris de xalets amb jar­dins a Riu­mar, prop de la desem­bo­ca­dura del riu, patei­xen freqüent­ment atacs de mosca negra men­tre reguen la gespa. També page­sos dels muni­ci­pis de Del­te­bre i Sant Jaume d'Enveja han de patir la seva presència men­tre tre­ba­llen als seus horts i fin­ques, espe­ci­al­ment de mati­nada i al ves­pre. Els veïns i pas­se­jants de les zones més pro­pe­res al riu tam­poc no s'esca­pen de les seves dolo­ro­ses pica­des.

Des que va adqui­rir la con­si­de­ració de plaga, la mosca negra ha escam­pat el seu radi d'acció des del focus ori­gi­nari a la comarca de la Ribera d'Ebre a tot el tram català del riu, sense obli­dar tam­poc la seva presència al tram final del Segre i a l'aigua­bar­reig amb el Cinca. «Va evo­lu­ci­o­nant: és lògic que es vagi escam­pant. Riua­des com les de l'any pas­sat podrien haver con­tribuït a la seva dis­persió riu avall», cer­ti­fica el direc­tor tècnic del Code, Raül Escosa.

Les dades que el Depar­ta­ment de Salut ofe­reix sobre el nom­bre de trac­ta­ments regis­trats als cen­tres sani­ta­ris del ter­ri­tori evi­den­cien que molt pocs muni­ci­pis de les Ter­res de l'Ebre esca­pen encara de l'acció de la mosca negra. Els cen­tres sani­ta­ris públics de Sant Car­les de la Ràpita han regis­trat 39 aten­ci­ons en els cinc pri­mers mesos de l'any; Del­te­bre, 23, i l'Aldea, 13; seguei­xen de prop les xifres d'altres muni­ci­pis riu amunt o més cap a l'inte­rior, com ara els 30 casos de Gan­desa, els 22 de Santa Bàrbara i els més de 60 de Tor­tosa. Des­ta­quen també els 35 casos d'Alca­nar, força allu­nyat de l'Ebre.

Amb tot, el Code sosté que no es tro­ben lar­ves de mosca negra aigües avall de Tor­tosa.

Picades a les piscines

Els usuaris de moltes piscines municipals de les Terres de l'Ebre pateixen les picades de la mosca negra. «No són a les piscines, són a la gespa i als arbustos. La mosca va allí a refugiar-se. La gent va a prendre el sol amb poca roba, i troba molta superfície per a mossegar», indica Escosa. De moment, i mentre «no canviïn les condicions del riu», fet força improbable al parer director tècnic del Code, la mosca negra continuarà instal·lada l'Ebre i la seva àrea d'acció, i la seva població només es podrà controlar mitjançant tractaments com els actuals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.