Societat

Morella celebra Sant Antoni amb un gran èxit de participació

La presència de majorals i els seus canvis convertixen en un èxit la primera jornada d'esta festa

La diversió arribarà amb la representació del contraban, la llaurà o el mondongo

Morella ja està immersa de ple en la celebració de Sant Antoni. Una festa que ha recuperat la figura dels majorals i, precisament, esta implicació del grup de Gaiters i els seus canvis han revolucionat les distintes activitats. Anit, va tindre lloc l'acte central de la festivitat, en el que es representa la vida del Sant, es realitza la santantonà i es crema la barraca. Uns actes que van ser un èxit rotund i més de 400 veïns van presenciar este espectacle, dividit entre la Plaça de Sant Joan i la de la Basílica Arxiprestal. La celebració continua avui amb una jornada carregada d'activitat.

El protagonista de la primera nit de festivitat és el foc purificador, que acompanya els assistents en els principals actes. Unes activitats en les què els majorals d'esta edició han recuperat alguns elements que no apareixien des de fa més d'un segle. La figura dels diables de la Maça i la Cucafera van omplir de color i de foc alguns dels carrers de la localitat. Després, la Rondalla va començar els seus càntics i, ben entrada la matinada, estos es van escoltar en l'edifici de la Confraria.

En el matí d'avui, han tingut lloc els actes més solemnes, amb la processó, la missa, el retaule en el què participen les Grupes o la benedicció dels animals. A la vesprada, se celebra la peculiar representació del contraban, la llaurà, l'agostera o el mondongo. Este és un altre dels moments únics que caracteritzen al Sant Antoni de Morella. Es tracta d'una desfilada en la què s'escenifiquen distintes labors i èpoques del calendari agrícola i, també, té lloc la representació de l'enfrontament entre els carabinieros i els contrabandistes. En este recorregut participa més d'un centenar de veïns i, molts més, ho contemplen pels distints carrers de la localitat. El moment en què els contrabandistes són descoberts torna a simbolitzar eixa lluita en què el bé venç al mal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.