Societat

La música nocturna al carrer porta cua a Solsona

El govern municipal defensa que no s'ha vetat a ningú sinó que s'ha actuat davant les queixes dels veïns del nucli antic

L'oposició vol una normativa clara pel soroll i veu una ciutat apagada

Els concerts nocturns promoguts per bars del nucli antic de Solsona que s'han fet aquest estiu han tornat a provocar les queixes dels veïns de la zona, i la gestió de la situació que ha fet l'equip de govern ha acabat aixecant una bona polseguera a la capital del Solsonès. Des de l'Ajuntament, l'alcalde David Rodríguez (ERC) ha volgut deixar ben clar que el fet de cancel·lar les actuacions en un determinat punt de Solsona no s'ha fet amb la intenció de vetar cap grup ni persona, sinó responent a les queixes per excés de soroll que li havien fet arribar els veïns de l'entorn: “Entenem que la música que prové d'una terrassa d'un establiment privat ha de ser perquè la puguin escoltar els clients d'aquest negoci i no tot el veïnat. No ho vam comprovar amb elements de sonoritat, però sí que vam creure que la queixa tenia fonament”, remarca l'alcalde de la població.

El consistori ja havia rebut queixes provocades pels concerts al carrer del nucli antic l'estiu passat, i en vista d'això, a inici d'estiu, es va parlar amb els establiments organitzadors perquè intentessin tenir cura amb el volum que emetien. Vist que les queixes seguien arribant, el govern municipal, format per sis regidors d'ERC i la regidora del PSC, van decidir posar punt final a la música en directe als punts conflictius: “Hem fet servir el criteri del sentit comú. Si el volum és l'adequat, no passa res, però si va més enllà i no és compatible amb el descans dels veïns, cal intervenir-hi”, explica Rodríguez.

Massa rigorositat

Des de l'oposició, apunten que els fets d'aquest estiu confirmen la poca voluntat de l'equip de govern per convertir Solsona en una ciutat culturalment activa: “Tenim alguns números fets, i la majoria de l'oferta de concerts de música en directe al carrer que es fa a Solsona es promou des d'iniciatives privades. No podem perdre aquests concerts ni vetar la iniciativa de particulars. El que cal és trobar la solució per compaginar el descans dels veïns i la necessitat de poder oferir concerts al carrer”, apunta Òscar Garcia, portaveu del grup municipal de la CUP.

Amb més contundència s'expressa el portaveu de CDC, Marc Barbens: “No volem que aquesta sigui una excusa per apagar la vida social, cultural i festiva de Solsona. S'ha de vetllar pel descans dels veïns, però no compartim que grosso modo se'ns donin excuses legalistes per prohibir la celebració d'actes o esdeveniments que creen riquesa en tots els aspectes.”

Camí cap a la regulació

Des de la CUP es demana que, de cara a l'estiu que ve, es redacti una normativa per a aquest assumpte: “Per evitar suspicàcies cal un reglament objectiu i que s'apliqui a tothom. Unes condicions clares en l'aspecte tècnic, d'horaris, de llocs... Que no s'hagi de negociar cada cas directament amb alcaldia”, diu Garcia.

Des del govern, afirmen que és una idea que ja tenien en l'agenda per a aquest any i caldrà enllestir-la per a la propera temporada d'estiu: “En parlarem, i demanarem un tècnic a la Generalitat perquè ens assessori sobre com evitar una situació tan desagradable. Ho haurem de treballar aquest hivern”, explica l'alcalde.

La música d'una terrassa d'un bar ha de ser per als clients i no perquè l'escolti tot el veïnat
David Rodríguez
alcalde de solsona
No volem que això sigui una excusa per apagar la vida social, cultural i festiva de Solsona
Marc Barbens
portaveu CDC Solsona
Cal un reglament objectiu per evitar suspicàcies, i que s'apliqui a tothom. Les condicions, clares
Òscar Garcia
portaveu CUP solsona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.