Societat

Pressió municipal per frenar l'incivisme d'ocupes a Caldes

L'Ajuntament denunciarà al jutjat els inquilins sense necessitats econòmiques que es connectin a la llum de manera il·legal

L'alcalde diu que volen posar fi als problemes de convivència al municipi

L'Ajuntament de Caldes denunciarà al jutjat els ocupes del municipi que es connectin al subministrament de llum de manera il·legal i que no tinguin necessitats econòmiques. L'alcalde, Salvador Balliu (Partit Demòcrata Català), va assenyalar que el consistori prendrà la iniciativa al·legant “motius de seguretat”. A Caldes, hi ha una quarantena d'habitatges ocupats.

Balliu va explicar que volen aprovar un protocol per pressionar els ocupes que generen problemes de convivència i que no volen rebre ajuts dels Serveis Socials locals. “Moltes vegades hi ha ocupes que connecten l'electricitat enganxant dos cables i prou. A una persona normal, quan dóna d'alta un comptador [de llum], se li exigeixen unes mesures de seguretat. Iniciarem el procés [de denúncia al jutjat] per aquí”, va avançar.

Els bancs en tenen 26

El protocol, elaborat amb l'ajut d'altres administracions i els cossos de seguretat, dóna cinc dies als ocupes perquè s'identifiquin i contactin amb l'Ajuntament per rebre ajuda (si els convé i si en volen). De la quarantena de finques ocupades a Caldes, n'hi ha 26 que són propietat dels bancs. Balliu va exposar que les entitats d'estalvi són cada cop més conscients de la pujada d'ocupacions no relacionades amb la pobresa, igual que alguns propietaris, que ja han fet el pas de denunciar-ho al jutjat.

Balliu, que és alhora el president del Consell Comarcal de la Selva, va assenyalar que a la comarca hi ha gairebé 1.200 ocupacions (incloent-hi les de persones amb necessitat, però també les dels que “fan festes a les dues de la nit”, va dir ahir a la sala annexa de la Casa Rosa). A banda de l'alcalde, en la presentació del protocol, que hauria de ser aprovat per ple municipal, també hi eren els regidors Maria Subirana (Seguretat), Maribel Reig (Serveis Socials) i Sergi Mir (Obres i Serveis).

Cal recordar que el 26 de juliol veïns de la urbanització d'Aigües Bones van presentar 150 signatures a l'Ajuntament de Caldes per queixar-se de l'actitud d'alguns ocupes que feien xivarri, duien gossos perillosos i amenaçaven alguns nous veïns.

Balliu va participar en la reunió de la junta local de seguretat, en què van participar el cap de la policia, Xavier Muñoz; el delegat territorial de la Generalitat, Eudald Casadesús; el director del serveis territorials d'Interior, Albert Ballesta; el cap de l'àrea bàsica policial dels Mossos d'Esquadra a Santa Coloma de Farners, Albert Muñoz; el capità i cap de la companyia de la Guàrdia Civil de Palamós, Pascual Ginés, i el sergent comandant del mateix cos al port de Blanes, Francisco José Castro.

“Un bon mètode”

Casadesús va destacar que el protocol de Caldes “és un bon mètode” que es podria aplicar en altres municipis de la demarcació. El delegat va destacar que Caldes va ser el municipi que “el va posar en alerta” del fenomen de l'ocupació que no té res a veure amb els casos de vulnerabilitat social. Fa un mes, l'exalcalde de Ripoll va xifrar en un miler els casos d'ocupació d'habitatges a la demarcació no vinculats a la pobresa.

LA XIFRA

5
dies
tenen els ocupes per identificar-se i contactar amb els Serveis Socials de l'Ajuntament, segons el protocol.

LA DATA

26.07.16
va ser
el dia que veïns d'Aigües Bones van presentar a l'Ajuntament 150 firmes de queixa per l'actitud d'ocupes.

LA FRASE

El protocol és un pas més: ha d'ajudar en els problemes de convivència derivats de les ocupacions
Salvador Balliu
alcalde de caldes (PDC)


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia