Societat

medi ambient

terratrèmol

El terratrèmol de 3,6 graus que va sacsejar la comarca de la Selva ha tingut fins a 190 rèpliques en deu dies

Des de principis d'agost la zona ha registrat 281 moviments sísmics, la majoria dels quals imperceptibles per a la població

El terratrèmol de 3,6 graus que va sacsejar la comarca la Selva el passat 4 de setembre ha tingut fins a 190 rèpliques en tan sols deu dies. Aquest sisme, amb epicentre entre Santa Coloma de Farners i Riudarenes, es va percebre àmpliament. Fins i tot, el van notar veïns que viuen al nord del Maresme o al Vallès Oriental. L'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) subratlla, però, que la majoria de les rèpliques del terratrèmol van ser “imperceptibles” per a la població, perquè no van arribar als 2 graus en l'escala de Richter. L'institut assenyala també que aquests tremolors “formen part de la normalitat sísmica de la zona”, perquè la Selva es troba en una cruïlla de dos sistemes de falles. De fet, des de principis d'agost, la comarca ha registrat 281 terratrèmols.

La Selva ha registrat fins a 281 terratrèmols entre el 8 d'agost i el 15 de setembre, segons les dades conegudes a partir dels enregistraments de la Xarxa Sísmica de Catalunya, operada des de l'ICGC. La gran majoria dels tremolors, però, han estat rèpliques del terratrèmol de principis de mes, amb epicentre a 5 quilòmetres de profunditat entre Santa Coloma i Riudarenes.

Segons precisa l'institut, entre principis d'agost i el 3 de setembre es van produir uns 90 sismes. L'endemà, es va registrar el terratrèmol principal de la sèrie (el de magnitud 3,6 a l'escala de Richter). Aquest moviment va ser àmpliament percebut per la població, i es van rebre unes 300 aportacions a l'enquesta que l'ICGC té sempre a disposició de la ciutadania.

A partir d'aquí, i fins al 15 de setembre, es van registrar fins a 190 rèpliques d'aquest sisme. L'institut subratlla, però, que “la població no va percebre gran part d'aquesta sèrie sísmica, perquè només es van produir deu terratrèmols de magnitud superior a 1,5 graus”. Es considera que una tremolor es pot començar a percebre a partir d'una magnitud 2 ó 2,2. “En cap cas es van produir danys”, hi afegeix l'ICGC.

L'institut indica, a més, que aquestes magnituds registrades –inclosa la del terratrèmol principal- formen part de la “normalitat sísmica de la zona”, que es troba en una cruïlla de dos sistemes de falles. En concret, el de direcció nord-est/sud-oest, paral·lel a la costa, i el de direcció nord-oest/sud-est, que recorre des de l'Empordà fins a Osona.

800 terratrèmols anuals

Catalunya registra anualment una mitjana de 800 terratrèmols, la majoria dels quals no es perceben entre la població. Durant aquest 2016, se n'han percebut quatre: i durant el 2015, tan sols tres (un a Tarragona, l'altre al golf de Roses i el darrer a la Cerdanya).

Segons precisa l'ICGC, a Catalunya cada any de mitjana es registren cinc sismes amb una magnitud superior als 3 graus dins l'escala de Richter. Cada dos anys i mig es registra un terratrèmol superior a 4 graus, i cada tres dècades, un de més de 5.

La sismicitat a Catalunya es presenta de manera difusa, però principalment es localitza a les comarques pirinenques, a la Selva i a la zona costanera. Els sismes més greus dels quals es té constància van ser els del 1427-1428 (en ple segle XV) al Ripollès i a la Garrotxa (l'únic conegut de magnitud 6,3); el del 1923 a la Val d'Aran i el del 1927 al Montseny.

El sisme més recent que ha provocat danys (lleugers i moderats en alguns edificis) va ser el del 21 de setembre del 2004 al Ripollès, de magnitud 4. Per monitoritzar l'activitat sísmica a Catalunya, l'IGCG disposa d'una xarxa de setze estacions repartides arreu del territori, una de les quals és submarina. Totes estan equipades amb sensors de banda ampla. A més, també hi ha divuit estacions acceleromètriques, que mesuren l'acceleració del terreny causada pels terratrèmols.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.