Societat

sanitat

solidaritat

Junts aturem el pian

El metge Oriol Mitjà, d'Arenys de Munt, participa en el dinar solidari i agraeix el suport per eradicar la malaltia que està investigant a l'Àfrica

Les donacions superen els 6.000 euros

S'han fet més samarretesamb el lema ‘Junts aturem el pian' perquè ja s'havien esgotat

Agraït amb els de casa. Així es com se sent el metge Oriol Mitjà, d'Arenys de Munt, que des de fa set anys es mou per anar i venir dels poblats de Papua Nova Guinea, on treballa per eradicar la malaltia infecciosa del pian. “Arenys de Munt ha aconseguit aportar més fons per a la investigació del pian que cap país o estat”, agraïa públicament diumenge en el dinar solidari que omplia la plaça de l'Església. Una trobada organitzada per l'associació de veïns de la Part Alta de la Riera, en col·laboració amb l'Ajuntament i Voluntaris per Arenys de Munt, amb l'objectiu de tancar la desena edició de la Setmana Solidària destinant tota la recaptació a aquesta causa.

Oriol Mitjà va descobrir i demostrar, l'any 2012, com a metge infectòleg del centre mèdic de Lihir, a Papua Nova Guinea, l'eficàcia a l'hora d'administrar una única dosi oral d'azitromicina, un antibiòtic que als països rics es fa servir per a l'otitis i bronquitis, i que permetia curar la infecció del pian. Les nafres causades a la pell per un bacteri deriven amb els anys amb malformacions a les cames i la cara. La malaltia afecta unes 500.000 persones, sobretot nens, a tretze països de l'Àfrica, el Sud-est Asiàtic i al Pacífic Occidental. “A la zona on treballem hi viuen 25.000 persones, només amb un euro per a cadascú podem tractar tot el districte sencer”, explica Mitjà, que és a punt de tornar a marxar cap a l'illa de Lihir per lluitar pel que ja es coneix com la malaltia de la pobresa, perquè es dóna en zones remotes del planeta, sense accés a l'aigua, la llum ni el sabó.

En el documental On acaben els camins, que es va presentar fa uns mesos, s'explica la seva lluita com a investigador de l'Institut de Salut Global, on treballa amb el propòsit d'aconseguir eradicar la malaltia a nivell global el 2020. “Vam rebre moltes felicitacions pel documental i petites aportacions, però ens cal més finançament per fer-ho possible, com el d'Arenys de Munt. Esperem que es contagiï aquesta solidaritat a altres pobles”, deia, satisfet.

Des de Voluntaris per Arenys de Munt, Pep Juvateny explica que va ser la coincidència que la mare de Mitjà vingués a l'entitat que decidís recaptar fons per al pian. “Fa molta il·lusió quan veus que es mobilitzen els de casa, el vincle encara es més estret”, deia el metge.

Des de l'entitat confien superar els 6.000 euros quan es faci la recol·lecta de les guardioles que hi ha als comerços i es venguin les samarretes amb el lema Junts aturem el pian, de les quals se s'han fet de noves perquè s'havien esgotat. Segons el portaveu dels voluntaris, Pep Juvateny, també s'han destinat uns 1.500 euros que s'han donat des del partit Arenys de Munt 2000 i altres aportacions que s'han fet amb iniciatives de punts de llibre i rifes, i també la destinació d'un euro per entrada en un dels espectacles del Centre Moral. Els diners es destinaran a continuar la recerca. “S'han de superar els punts dèbils perquè no hi hagi resistència al tractament i mirar de reduir les dosis que donem”, explica Mitjà. L'altra prioritat és que puguin rebre, com a entitat, recursos destinats a la cooperació internacional que faciliti la distribució de l'antibiòtic. “Aconseguir arribar al màxim de nanos perquè es curin, és així de fàcil”, diu, content de tornar a ser-hi ben aviat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.