Societat

patrimoni

La casa de la colònia

La Torre de l'Amo de Viladomiu Nou és un mirall de la vida a les colònies tèxtils a principis de segle XX i un dels tresors més preuats del Berguedà

És propietat de l'Ajuntament de Gironella, funciona com a edifici institucional del Consorci del Parc Fluvial del Llobregat i disposa de diverses exposicions i mobiliari en perfecte estat de conservació

Bona part de l'interior de l'edifici és una recreació de com era l'habitatge
de l'amo i la seva família

Un dels patrimonis més importants de la comarca del Berguedà són les colònies tèxtils. A finals del segle XVIII la comarca va viure el naixement de fins a quinze colònies repartides entre Berga, Puig-reig i Gironella. El motiu és clar: les indústries tèxtils s'instal·laven en zones per on transcorria el riu perquè, així, podien aprofitar la força de l'aigua per fer funcionar les màquines. Era una manera d'estalviar i el Baix Berguedà era un territori ideal, ja que el riu Llobregat el travessa de dalt a baix.

Tot plegat ha fet que el Berguedà sigui un dels principals exponents del món colonial a Catalunya. De fet, una de les funcions de la Torre de l'Amo de Viladomiu Nou és aquesta: recordar com era la vida a les colònies tèxtils del Berguedà a principis del segle XX.

La Torre de l'Amo de Viladomiu Nou és un dels tresors més preuats que té Gironella. Actualment, és l'edifici institucional del Consorci del Parc Fluvial del Llobregat, així com també un centre d'interpretació destinat a explicar bona part de la història de les colònies. L'edifici disposa de tres espais oberts al públic els caps de setmana i en visites concertades prèviament. Les exposicions mostren els diferents espais del mobiliari de la torre i el món de les colònies.

D'entrada, a la planta baixa hi ha l'exposició permanent dedicada a la vida a les colònies tèxtils. La mostra permet conèixer què era una colònia tèxtil, quins espais en formaven part i quin model de vida s'hi desenvolupava. Antigament, l'espai de l'exposició era la carbonera de la torre. Un pis més amunt, a la planta baixa, hi ha el centre de gestió del Parc Fluvial del Llobregat. Es tracta d'un espai obert a nous usos, ja que disposa d'equipaments altament explotables, com ara un telecentre i una sala d'audiovisuals. Aquesta planta baixa també funciona com a oficina de turisme de la colònia. Finalment, la planta de pis i les golfes són una recreació de com era la Torre de l'Amo quan el propietari de la colònia i la seva família hi vivien.

Voluntat de ser seu de més activitats

La Torre de l'Amo és avui en dia propietat de l'Ajuntament de Gironella. El consistori ha demostrat en més d'una ocasió la seva intenció de dotar l'edifici d'actes culturals i obrir-lo cada cop més al públic i a diferents activitats. De fet, la torre i el seu entorn ja han estat la seu d'esdeveniments com ara concerts de música clàssica, un tast de vins i la proclamació de l'hereu i la pubilla de Gironella aquest mateix estiu.

“La Torre de l'Amo és un autèntic tresor i hem de fer el possible per aprofitar-lo”, afirma Lluís Vall, regidor a l'Ajuntament de Gironella. “L'edifici és un símbol del passat històric de Gironella i la comarca i reflecteix el que som ara fent una mirada al passat.”

A més, el regidor destaca la figura de l'amo en l'època d'esplendor de les colònies tèxtils a la comarca: “En aquell temps, l'amo no era un simple propietari de la fàbrica. Vetllava perquè la salut i l'educació imperessin a la colònia i, per tant, era una persona vital per al funcionament de la indústria però també per a la vida del poble.” Segons Vall, aquesta és una de les idees que volen transmetre la Torre de l'Amo i les diferents exposicions que inclou.

Així doncs, la Torre de l'Amo de Viladomiu Nou es troba actualment en un moment dolç: funciona com a mirall d'un passat d'esplendor i té assegurat un futur ple de vida i activitats. És, en definitiva, una bona manera d'endinsar-se en el passat històric de les colònies tèxtils arreu de Catalunya.

Any de construcció: 1902 Arquitecta Desconegut Utilització ara Museu i edifici institucional Utilització inicial Habitatge


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.