L'impost de pisos desocupats recaptarà almenys 14 milions
El govern aplaudeix la decisió del TC d'aixecar la suspensió cautelar del tribut que grava l'habitatge buit
La norma s'aplica avui per als immobles que hi ha en 72 municipis, que en un futur s'ampliaran a 234
L'impost que grava les entitats financeres i els grans tenidors d'habitatge que disposen de pisos buits sense ocupar des de fa dos anys permetrà recaptar en l'exercici del 2016 almenys 14 milions d'euros, una quantitat que es dedicarà a la compra de pisos que es destinaran a finalitats socials. Aquest és el càlcul recaptatori que fa el govern de la Generalitat i que ahir va anunciar la consellera de Governació, Meritxell Borràs, en una compareixença de premsa en què va valorar com a “bona notícia” el fet que el Tribunal Constitucional hagi aixecat la suspensió cautelar sobre aquesta figura impositiva, com va informar aquest diari dissabte passat.
L'impost s'aplica sobre un conjunt de 72 municipis, que són els que la legislació catalana els dóna la consideració d'àmbits d'acreditada necessitat d'habitatge o, dit en altres paraules, pobles, viles i ciutats on fan falta pisos socials per atendre la demanda de persones amb necessitats d'allotjament. Aquest llistat, que agrupa els principals municipis del país, s'ampliarà en un futur proper fins arribar als 234. El canvi es produirà gràcies a l'aprovació de la nova llei que posarà damunt la taula mesures per afrontar les necessitats derivades de l'emergència habitacional i la pobresa energètica. Aquesta nova llei, l'articulat de la qual ja està redactat, substituirà la norma aprovada el juliol del 2015 i que va ser suspesa pel Tribunal Constitucional. Tot i que l'ampliació del nombre de municipis suposarà, en un futur, un increment de la recaptació, aquest augment tampoc serà massa significatiu, perquè la llista actual, amb els 72 municipis, ja engloba percentualment una gran part del parc d'habitatge de Catalunya.
Primera recaptació
La liquidació de l'impost dels pisos buits es fa anualment, amb el venciment de l'any, i el període de pagament és el mes de març de l'any vinent. D'aquesta manera, com que la llei va ser aprovada el 2015 i recorreguda la primavera passada, el març de l'any passat es va fer la primera recaptació, que va pujar a 11,3 milions d'euros. Els 14 milions anunciats ahir per la consellera Borràs s'ingressaran als comptes de la Generalitat el març de l'any vinent.
En fer ahir la valoració sobre la decisió del TC d'aixecar la suspensió sobre l'impost, Borràs va recordar que els diners recaptats aquest any han servit per posar 260 pisos a disposició de les persones amb necessitats. La consellera va fer notar el fet que la suspensió “no ha afectat” de manera pràctica l'impost perquè aquesta no ha estat vigent en el moment de fer efectiva la liquidació.
“Una llei avançada”
La consellera va aprofitar la compareixença de premsa per recordar que el tribut de pisos buits té com a objectiu “mobilitzar el parc de 45.000 habitatges buits que hi ha a Catalunya” i que l'impost fa que “les entitats bancàries i els grans tenidors actuïn de manera més decidida en aquest sentit”. Borràs va defensar els beneficis d'una “llei avançada que permet actuar a favor de la gent més vulnerable del país”, i al mateix temps va carregar contra el govern espanyol per la seva actitud “molt bel·ligerant contra les lleis catalanes”, també contra les que tenen finalitats socials.
En la presentació del recurs contra l'impost dels pisos buits, l'advocacia de l'Estat va argumentar que la norma catalana interferia la llei general espanyola, que ja grava amb un recàrrec a l'IBI els pisos que estan desocupats. El motiu del litigi no ha estat resolt encara pel Constitucional, que només ha decidit aixecar la suspensió cautelar que va fixar el mes de març passat, quan va decidir acceptar a tràmit el recurs. Quan emeti sentència s'haurà de pronunciar sobre la possible invasió competencial.
Si es produís la circumstància que finalment el TC anul·lés la sentència, les quantitats recaptades haurien de ser retornades. Entre els motius per aixecar la suspensió cautelar, l'alt tribunal espanyol va considerar que davant d'aquesta eventualitat el tràmit de retornar els diners seria fàcil. El TC també va considerar que mantenir vigent la suspensió suposava un greu perjudici per a la hisenda pública de Catalunya.
LES FRASES
Entitats i la lluita per l'habitatge
La Taula del Tercer Sector va valorar ahir positivament l'aixecament de la suspensió sobre l'impost d'habitatges buits, perquè recorden que són fons destinats a solucionar el gran problema d'accés a un habitatge digne. “Els impostos han de tenir una utilitat redistributiva i aquest està destinat a comprar habitatge”, va plantejar el director de la Taula, Oriol Illa, que va anar més enllà per lamentar que “les accions judicials vagin en contra dels interessos generals”. Segons ell, l'acció del TC de paralitzar el tribut establert per una llei del juliol del 2015 i que havia recaptat 11,3 milions anava en contra dels col·lectius més vulnerables. “El govern espanyol impossibilitava una de les poques eines per generar habitatge social”, va lamentar-se.