Societat

medi ambient

platges

Alerten que una nova plaga de processionària podria matar gran part dels boscos del Berguedà

La comarca té unes 20.000 hectàrees afectades, la meitat de les quals es troben en estat greu

L'eruga provoca una urticària que causa problemes de salut al bestiar i a la població

Un nou hivern suau i sense glaçades sobtades podria suposar la fi per a gran part dels boscos de pi roig i pinassa del Berguedà afectats per la processionària. El perill d'una nova plaga com la de l'any passat ha posat en alerta els propietaris forestals de la zona, que asseguren que, més enllà dels efectes que la processionària té sobre la salut dels boscos, també té conseqüències greus sobre l'economia local, ja que l'eruga provoca una urticària que causa problemes de salut al bestiar i a la població. La ramaderia, l'explotació forestal i, fins i tot, el turisme es veuen ressentits per culpa d'aquest paràsit. La comarca té unes 20.000 hectàrees afectades, la meitat de les quals estan en estat greu.

La processionària del pi (Thaumetopoea pityocampa) és un lepidòpter defoliador que, a més d'ocasionar danys de consideració en extensions importants de boscos de pins, origina urticària i trastorns al·lèrgics a les persones i als animals. Les condicions meteorològiques dels darrers anys a Catalunya, amb hiverns i tardors molt temperats, han fet que la mortaldat de les erugues hagi estat molt inferior a les habituals amb el resultat d'un important increment d'aquesta plaga.

Enguany, el departament de Medi Ambient triplicarà els tractaments en relació a la campanya anterior. S'actuarà en 43 municipis de 12 comarques que són les zones més afectades de Catalunya amb l'objectiu de rebaixar les poblacions d'aquesta plaga. Després de reclamar-ho des del territori, el departament sí que ha inclòs aquest any la comarca del Berguedà. En total, es preveu actuar sobre 4.200 de les 10.000 hectàrees de bosc que es troben en estat greu a causa de la processionària.

Des de l'associació de propietaris forestals Berguedà Verd, consideren positiu que finalment s'hagi inclòs la comarca, però consideren que és “insuficient”. La seva tècnica forestal, Natàlia Font, ha explicat que “hi ha moltes zones amb situació greu que s'exclouen del tractament i haurem de veure quina serà l'evolució en aquestes zones”.

Pont avisa que en aquest moment “ja estem veient que ja estan començant a sortir les larves i ja hi torna a haver una població molt important que afecta les mateixes zones que l'any passat i les seves àrees més perimetrals”. Segons la tècnica de l'associació Berguedà Verd, “si continua fent unes tardors i uns hiverns suaus com sembla que passarà l'afectació tornarà a ser molt greu, el bosc no tindrà capacitat de resposta i una part important dels arbres és probable que no sobrevisquin”.

Afectacions al turisme rural

La processionària és un insecte autòcton i està present a gran part del Berguedà, però la plaga més greu es concentra als municipis de l'Espunyola, Montclar i Casserres. En aquest indret, afecta unes mil hectàrees de bosc amb el nivell més greu (4 sobre 4).

Aquesta zona és molt coneguda com a destí turístic, a causa de la gran quantitat de cases rurals que hi ha, però, segons asseguren des del territori, el turisme també se n'ha vist ressentit, ja que la processionària pot provocar al·lèrgia i urticària, i això fa que molta gent decideixi triar un altre destí. “Ens trobem que hi ha molta gent al·lèrgica a la processionària, quan lloguen la casa, marxen d'excursió i tots tornen amb efectes d'aquesta eruga”, ha explicat el regidor de Medi Ambient de l'Espunyola, Josep Altarriba, qui també lamenta els efectes que té la processionària sobre els ramats de bestiar de la zona.

Els principals perjudicis que provoca la processionària afecten les persones (reaccions al·lèrgiques, urticàries...) i els animals (ramats i, sobretot, gossos), ja que els arbres generalment es recuperen, tot i que perden molta vitalitat i poden arribar a quedar totalment defoliats. Segons informen els experts, la processionària és un insecte autòcton que no es pot eradicar.

A les zones forestals i per a superfícies continues i extenses, l'única tècnica de control efectiva són els tractaments aeris. Aquests tipus de tractaments només estan autoritzats excepcionalment i estan molt regulats per normativa. Cada tractament s'ha de fer d'acord amb un Pla d'aplicació aèria concret que ha de ser aprovat explícitament. En aquest Pla, hi consten, a més dels productes, les dosificacions, les dates i zones del tractament i les mesures de seguretat (que inclouen franges de seguretat de 100 metres al voltant de nuclis habitats, masses d'aigua, conreus ecològics, entre d'altres).

A Catalunya hi ha comptabilitzades unes 800.000 hectàrees de bosc de pi, 90.000 de les quals tenen una afectació baixa i 20.000 una afectació greu, segons dades de la Generalitat. L'objectiu de les fumigacions no és eradicar la processionària sinó fer-ne un control poblacional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.