Societat

TONI BACH

CAP DE COLLA DELS CASTELLERS DE VILAFRANCA

“Em quedo amb el cos a cos amb la Vella”

“Només els millors Castellers de Vilafranca de la història podien guanyar la millor Colla Vella de la història”

“A Vilafranca sempre s'ha tingut molt clar que tots som castellers, els que pugen i els que no”

En el seu primer any com a cap de colla, Toni Bach i Lleal, nascut al Masnou fa 50 anys però amb les arrels a Lloret de Mar (d'on li ve el sobrenom de Toni de Lloret) va conduir els Castellers de Vilafranca a guanyar per vuitena vegada consecutiva el Concurs de Castells 2016, que es va disputar el diumenge passat a la Tarraco Arena Plaça de Tarragona.

Amb què es queda del concurs?
Amb el cos a cos tan impressionant que hem mantingut durant tota la temporada amb la Colla Vella. És la primera vegada que ho veig. Pel que expliquen, sembla que al 1970 els Nens del Vendrell i la Colla Vella també van protagonitzar un frec a frec de tota una temporada. O durant el segle XIX, amb les dues colles de Valls portant tots els castells a totes les places. Concretament, d'ahir, em quedo amb el 4 de 10 descarregat. Sobretot per com va ser. Estava convençut que el faríem.
Ser el cap d'una colla com Vilafranca, marca el caràcter?
A mi m'ha impressionat molt la transcendència que té el que tu dius. Jo sóc el mateix, però els altres veuen el cap de colla: el líder. En actuacions com Sant Fèlix o el concurs, quan entres a Cal Figarot tothom et saluda i quan et mira, amb els ulls t'està dient: “Tu ets el que ens has de portat a la victòria”... Recordes la primera escena de Gladiator?
Sí home, amb Russell Crowe passant revista entre els oficials romans abans de la batalla. Impactant!
Doncs la meva sensació per Sant Fèlix, o la de diumenge passat, va ser exactament la mateixa. I no és tant la persona com el càrrec. Jo quan era casteller també ho feia. Som una colla assembleària i amb una estructura molt potent, però la paraula del cap de colla no es discuteix. En aquest sentit, som com un bloc granític.
Ja sumen vuit concursos...
Som els hereus de la plaça més castellera. A Vilafranca sempre s'ha tingut molt clar que tots som castellers, els que pugen i els que no. Al segle XIX, els aficionats vilafranquins es posaven a sota perquè les colles de Valls poguessin fer els castells de 9 per Sant Fèlix. I als més bons els deixaven pujar al folre. Aquesta cultura castellera ens ha ajudat a fer salts endavant i és la que marca l'actitud dels Castellers de Vilafranca.
Actitud i alguna cosa més...
Des del 1994 que fem un treball metòdic, que va començar amb assaigs especials del pilar de 8 i que s'han anat ampliant fins a assajar tres dies a la setmana. Aquesta cultura d'assaig, de compromís i d'actitud, més la coincidència d'una generació de molts bons castellers amb fam de guanyar, ha estat la clau.
Es podrà mantenir aquest nivell?
Penso que sí, perquè a les noves generacions ja els estem acostumant a aquest ritme d'assajos.
Quin castell inèdit li agradaria fer?
El 3 de 9 net n'és un, i quan el tinguem per dur-lo a plaça amb la intenció de descarregar-lo, allà el portarem. Però, sobretot, el 4 de 10 amb folre (sense manilles). Perquè ajunta els castells nets amb el folre d'un castell de 10 pisos. És el que –tu diries– un “castell total”.
La grandesa de la victòria es mesura per la talla del rival.
A la Colla Vella només puc donar-li les gràcies per fer-nos sentir els castells de la manera com ens els han fet sentir aquesta temporada i en aquest concurs. Només els millors Castellers de Vilafranca de la història podien guanyar la millor Colla Vella de la història.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.