Societat

patrimoni

novetat editorial

Un recorregut pels pous de glaç que es conserven a les comarques de Girona

Ernest Costa és l'autor d'una monografia que tracta el tema de manera molt exhaustiva i que alhora resulta una interessant guia excursionista

El nou lliurament de la col·lecció Guies dels Quaderns de la Revista de Girona està dedicat a l'antic sistema d'emmagatzematge del gel. A Pous de neu i de glaç, del prestigiós fotògraf i escriptor Ernest Costa, considerat una de les persones que més coneixen i han difós el patrimoni local, s'hi descriuen 55 d'aquests pous, però el lector hi troba molta més informació. A la pràctica, la monografia és una guia excursionista per accedir a aquelles construccions tot gaudint de la ruta que hi porta, així com de la història i els personatges de l'entorn.

Fins al segle passat, en moltes zones rurals on neva o on les temperatures baixen perquè l'aigua dels torrents es glaci, a l'hivern s'agafava neu o gel i es guardava als pous. A l'estiu, de nit, es carregava en carros i es repartia per les cases i tallers de pobles i ciutats. El bescanoní establert a Fontcoberta Ernest Costa (1940) convida el lector a visitar el que queda de 55 d'aquests magatzems fets de pedra, situats a totes les comarques gironines, i també al Rosselló, el Vallespir i el Vallès. Generalment tenien la forma de cilindre amb una cúpula al capdamunt, però també se'n van fer de planta quadrada o rectangular per poder-se adaptar al terreny. N'hi ha que estan ben conservats, com ara el del Puig de Sant Andreu, d'Ullastret, o el de Vilaür, mentre que d'altres en queda ben poca cosa o han estat restaurats de manera poc encertada, segons explica Costa. Les imatges que acompanyen els textos deixen constància que, en alguns casos, els pous eren unes construccions extraordinàries, com ara el de Recasens de la Jonquera, els de Fenals d'Amunt (Castell i Platja d'Aro), el de can Mitjà de Biert, el de Buscatells de Maçanet de la Selva i el del Sobirà d'Osor.

Pous de neu i de glaç és el volum número 182 de la col·lecció, que editen la Diputació de Girona i l'Obra Social La Caixa.

LA XIFRA

55
és el nombre
de dipòsits artificials per guardar gel o neu dels qual es parla en el llibre de Costa.

El recurs de les grutes o bufadors

Un apartat del llibre està dedicat als sistemes ancestrals que s'usaven a pagès per mantenir les coses en fresc. A moltes cases disposaven d'una dependència excavada al subsòl, que anomenaven grutes. “Hi baixaven escales que arriben a tenir una vintena d'escalons i a fer torta, a fi d'allunyar la calor”, diu. A Olot, terra de volcans, s'aprofitaven per a aquesta fi uns corredors d'aire subterranis, els anomenats bufadors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Alfonso García
Amo de la taverna Casa Alfonso de Barcelona, que celebra els 90 anys

“Tenim clients que venen amb els seus néts que ja havien vingut amb els avis”

Barcelona
Santiago Agrelo
Franciscà. Arquebisbe emèrit de Tànger

“L’evangeli no es pot compaginar amb el rebuig de l’immigrant”

Barcelona
Societat

Denuncien Albiol per haver donat dades d’un home sense sostre

Badalona
SOCIETAT

Palafolls tancarà la comissaria algunes nits aquest mes per acumulació de baixes dels agents

Palafolls
SOCIETAT

Entra en servei el telefèric de la Vall Fosca fins al 30 de setembre

Torre de Capdella
SOCIETAT

El Maresme busca quaranta mentors per a joves tutelats i extutelats

Mataró

Insparya, la millor clínica de trasplantament capil·lar arriba a Barcelona

El TSJC obliga Cerdanyola a tramitar la segregació de Bellaterra

Cerdanyola del Vallès
gastronomia

Obre la gelateria d’Albert Adrià a la Rambla

Barcelona