gastronomia
trobada
Els ranxos populars catalans se citen a Verges
El poble serà l'escenari, tot el cap de setmana, de la cinquena trobada d'àpats col·lectius, amb nou municipis
L'Ajuntament de Verges i l'associació que cada dimarts de carnaval elabora la Sopa del poble organitzen, des d'aquest divendres fins diumenge, la 5a Trobada de Ranxos, Sopes i Escudelles de Catalunya. L'esdeveniment aplegarà nou colles al voltant de diferents actes per difondre, a més del patrimoni gastronòmic amb segles d'història, altres tradicions vinculades.
La trobada pretén aprofundir en el fet sociocultural que representen aquests tipus d'activitats arreu del país. Entre els representants de les comarques gironines, no hi faltaran els responsables dels ranxos de Vidreres i Capmany o l'arrossada d'Albons, però també el ranxo lleidatà de Ponts i les escudelles de l'Ametlla del Vallès, Gelida, Castellterçol i la Seu d'Urgell. Diumenge al migdia, les nou colles cuinaran plegades les menges i n'oferiran tastets gratuïts per dinar.
L'alcalde vergelità, Ignasi Sabater, es mostrava ahir il·lusionat d'hostatjar per primer cop les activitats: “S'hi ha implicat pràcticament tot el poble i ens servirà per mostrar l'altra gran aportació de Verges a les tradicions catalanes, a més de la processó de Dijous Sant i la seva Dansa de la Mort”, destacava.
Les activitats començaran divendres al vespre, amb el Concurs de Glosa de Verges Glosadors fins a la Sopa. Dissabte inauguraran una exposició fotogràfica centrada en la història de la Sopa de Verges. I diumenge, per esmorzar, elaboraran la truita més gran de l'Empordà, i a més hi haurà tastets, visites guiades, sardanes i mercat del producte agrícola català i botiga al carrer amb tallers i activitats per a la mainada.Per altra banda, hi ha hagut la voluntat de crear un espai de trobada professional per tal d'aprofundir amb les coses en comú que tenen les colles que organitzen aquest tipus d'àpats i conèixer millor els motius pel qual s'elaboren des de fa tants anys. En aquest sentit, el dissabte 22 a les 18 h, tindrà lloc la presentació del llibre “Catalunya bull”, a càrrec de l'autora Judit Pujadó, un treball inèdit fins el moment, que recull aquests tipus d'àpats populars d'arreu de Catalunya. I tot seguit, hi haurà la conferència i debat sobre els àpats populars Ranxos, sopes i escudelles a Catalunya amb Josep Sabatés “Pep Salsetes”. Jaume Fàbrega i Abraham Simón, tots ells experts en la gastronomia de casa nostra.