Societat

Front comú perquè les elèctriques hagin d'assumir el bo social

Les entitats consideren “una agressió” que el TS anul·li la tarifa subvencionada i obligui a indemnitzar les companyies

El Tribunal Suprem (TS) considera que el bo social de l'electricitat, al qual es poden acollir les famílies vulnerables per pagar menys, és incompatible amb la normativa comunitària i que, per tant, les companyies no n'han d'assumir el cost. Això pot significar que les elèctriques hagin de ser indemnitzades per l'Estat amb més de 500 milions. Es calcula que a Catalunya hi ha uns 408.000 beneficiaris de la tarifa subvencionada, tot i que hi ha moltes més llars que hi tindrien dret i que no la demanen per desconeixement o per la dificultat de la tramitació.

Les entitats socials i associacions de consumidors van exclamar-se ahir enèrgicament per denunciar el que consideren un tracte de favor cap a les grans companyies i en contra dels drets de les persones vulnerables precisament en un moment en què el 9% de la població catalana és víctima de la pobresa energètica.

“És il·lícit que les elèctriques augmentin els seus beneficis a costa dels més vulnerables”, va denunciar el president de la Taula del Tercer Sector Social, Oriol Illa, que va proposar un “front comú social, polític i institucional per garantir el dret dels subministraments bàsics”. Illa considera la resolució una “agressió” i va qualificar de “vergonyós” que Endesa i Eon Espanya presentessin recurs als tribunals contra l'única eina que tenen les persones vulnerables, el bo social, per incrementar els seus guanys.

En la mateixa línia, l'Aliança Contra la Pobresa Energètica considera que l'actuació del TS “confirma la connivència del poder polític i el judicial amb l'oligopoli energètic”, i van advertir que els ciutadans hauran de pagar la indemnització amb les seves factures. “El bo social –van indicar– deixa de ser social, si és que en algun moment ho va ser.”

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) i també la Taula d'Entitats van reclamar la reforma urgent del bo social. L'OCU creu que les companyies han de continuar assumint la tarifa subvencionada, però s'han de revisar els criteris per complir la transparència i la no-discriminació. Illa demana que es prioritzin els criteris econòmics i que es faciliti la tramitació.

LA FRASE

És il·lícit que les elèctriques augmentin els beneficis milionaris a costa dels més vulnerables
Oriol Illa
president taula entitats tercer sector social de catalunya


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.