Societat

Confirmat el celler més antic de Catalunya

Acaba una altra campanya arqueològica al Coll del Moro

El poblat ibèric del Coll del Moro de Gandesa (Terra Alta) va ser un punt estratègic i de desenvolupament comercial i econòmic. Així ho van corroborant les campanyes arqueològiques que s'estan fent. La tercera s'ha desenvolupat durant el mes d'octubre i, més enllà de confirmar que el trull de vi trobat l'any passat és el més antic de Catalunya –datat al segle III aC–, han emergit més restes del que hauria estat un complex vinícola i d'indústria tèxtil.

“Hi ha indicis que aquesta activitat artesanal s'associaria també amb la producció de teixits”, va assegurar ahir la investigadora de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC) i codirectora de les excavacions, Carme Belarte.

Paral·lelament, s'ha iniciat un estudi químic per trobar restes que confirmen que s'hi elaborava vi.

“Aquestes activitats poden quedar en forma d'olis o residus entre la banqueta o el trull i s'han pres mostres per a la possible certificació de diferents activitats als edificis annexos”, va assegurar ahir l'investigador de la Universitat de Barcelona (UB) i també codirector de les excavacions, Rafel Jornet. Els primers resultats podrien publicar-se durant l'any que ve.

En aquesta darrera campanya també ha aflorat material ceràmic i arqueològic i traces de l'urbanisme i la vida diària a la zona.

Objectiu: consolidar el finançament

Amb un projecte per quatre anys i que acabaria el 2017, ara l'objectiu és consolidar una línia de finançament que permeti ampliar les campanyes d'excavacions. “Cal que la Generalitat prevegi una dotació econòmica important perquè els treballs puguin continuar perquè la importància és evident”, va assegurar ahir l'alcalde de Gandesa i president del Consell Comarcal de la Terra Alta, Carles Luz. “És cert que l'ICAC i la Universitat fan una bona feina, però les limitacions són les que són”, va concloure. La tercera campanya d'excavacions al poblat ibèric del Coll del Moro s'ha allargat tres setmanes i hi ha participat un equip d'arqueòlegs de diversos punts de l'Estat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.