Societat

La pobresa com a font de malalties

Programa impulsat per Dipsalut i destinat a abordar els problemes que la crisi econòmica provoca a la salut de les persones afectades

Aquest mes finalitza la segona etapa del programa Salut i Crisi, impulsat per Dipsalut i desenvolupat per Càritas i altres entitats socials de la demarcació, per abordar l'impacte de la crisi en la salut de les persones, després de constatar que el risc de pobresa afecta un de cada tres gironins (32,5%), i molt especialment els menors de 16 anys (41%). Més de 5.600 famílies gironines estan en situació de risc de pobresa.

D'aquest programa se n'han beneficiat més de 3.900 persones a la demarcació. Tallers d'apoderament han servit per fomentar l'alimentació saludable, les estratègies d'estalvi i l'economia domèstica. També ha estat possible la realització de projectes d'eficiència energètica. Pel que fa a la salut emocional, Càritas ha apostat pel programa Ubuntu, destinat a l'atenció psicològica i emocional de les persones que pateixen més directament els efectes de la crisi. Salut i Crisi ha permès també complementar i enriquir la cistella bàsica d'alguns centres de distribució d'aliments (CDA) amb productes d'higiene infantil o realitzar-hi accions formatives complementàries. S'ha fomentat l'ocupabilitat de les persones amb grups d'apoderament i itineraris d'ocupabilitat, amb l'objectiu d'impulsar la dimensió comunitària de les persones, potenciar el suport de grup i teixir xarxa personal. El Servei d'Intervenció Educativa ha millorat el seu abast i s'ha convertit en una eina per millorar la salut emocional dels infants. Càritas ha impulsat els horts ecològics, espais comunitaris que permeten que les persones desenvolupin habilitats socials, es mantinguin ocupades i comparteixin coneixements. Salut i Crisi ha comptat amb taules de participació amb l'administració pública i les entitats socials, per enfortir un treball en xarxa i redefinir de forma diferent l'organització territorial a l'hora d'articular respostes. Càritas i la resta de participants i agents esperen la nova convocatòria del programa Salut i Crisi per continuar donant resposta a les conseqüències de la crisi en la salut de les persones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.