Empreses garrotxines amb responsabilitat lingüística
Una dotzena signen un conveni amb el Consorci de Normalització Lingüística per certificar el seu compromís amb el català
És una experiència pilot que s'estendrà a altres comarques del país
Utilitzar la llengua del país té també el seu valor comercial i social per a les empreses i els seus treballadors. I reforçar el valor del català com un actiu important al sector és el principal objectiu del projecte Empreses Lingüísticament Responsables que impulsa el Consorci de Normalització Lingüística. Ha començat amb la participació de dotze empreses garrotxines perquè han trobat la complicitat de les institucions, la del mateix Servei del Català d'Olot i la Garrotxa, la del Consell Comarcal, la de l'Ajuntament d'Olot i la de Turisme Garrotxa. “Ens ho han posat fàcil”, ha remarcat el president del consell de centres del consorci, Albert Piñeira.
I, a la Garrotxa, ha estat fàcil, perquè han estat pioners en la implantació del codi de gestió sostenible que inclou l'àmbit de la responsabilitat social de les empreses, on la llengua està considerada un aspecte més d'aquesta responsabilitat. Ho ha afirmat el president del Consell Comarcal de la Garrotxa, Joan Espona. Ell mateix ha remarcat que amb la promoció d'aquest segell d'empreses lingüísticament responsables tanquen el cercle del codi de gestió sostenible.
La regidora d'Empresa i Ocupació, Nuri Zambrano, ha certificat l'aposta del consorci de promoció econòmica Dinàmig per aquesta certificació lingüística.
Les empreses que volen obtenir el segell, que s'ha de renovar i que es revisarà cada any, ho fan per algun dels quatre nivells de compromís. El primer d'aquests nivells preveu l'ús del català a la imatge externa; el segons, en l'ús intern; el tercer, en la connexió amb el territori –el català com a requisit per accedir a un lloc de treball–, i el quart, en la connexió amb la cultura del territori. El Consorci de Normalització Lingüística ofereix als participants un acompanyament lingüístic i la presència a les seves plataformes de difusió.
Les empreses del segells són l'hotel Mas la Ferreria, les cases de turisme rural Casa Prat, La Rectoria de Sant Miquel de Pineda, Can Felicià, Mas Rubió i Cal Carreter, Tosca, En Ruta Girona, Rucs i Someres, La Xiquella, formatges i turisme rural, Bicicarril.com i Vol de Coloms.
El director gerent de Tosca Serveis Ambientals d'Olot, Octavi Bonet, ha explicat que el català ha estat sempre la llengua vehicular de l'empresa i que ara s'han acollit al segell de responsabilitat lingüística per donar valor a la feina que ja estan fent en aquest àmbit. Octavi Bonet ha indicat que de bon començament han estat molt curosos que les comunicacions i els materials generats siguin correctes basant-se en el català normatiu. Per això, tenen com a norma fer passar les comunicacions per més d'un corrector.