Societat

Puigdemont confia que les elèctriques signin convenis

El president creu que les subministradores s'han de “sentir interpel·lades” després de la mort de Reus

Gas Natural insisteix que la llei de pobresa energètica és coixa perquè no té reglament

Continua l'encreuament de retrets entre el govern i Gas Natural Fenosa per la mort, dilluns, a Reus (Baix Camp), d'una dona en un incendi, suposadament a causa d'una espelma, i que feia dos mesos que tenia el llum tallat. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, es va posicionar ahir sobre el problema de la pobresa energètica, que es calcula que afecta com a mínim un 9% de la població catalana, i va afirmar que les companyies subministradores d'electricitat “s'haurien de sentir interpel·lades” després de la tragèdia de dilluns. En la presentació del Gran Recapte, la recollida del Banc dels Aliments que es farà el 25 i 26 d'aquest mes, Puigdemont va admetre que no es pot obligar ningú a firmar convenis, però va insistir que el fons solidari finançat a mitges entre diners públics i les companyies per assumir els rebuts de famílies vulnerables seria una bona eina per evitar més víctimes.

“Tots sabem què ha passat i perquè ha passat”, va indicar el president, i hi va afegir que “no es poden acceptar emergències alimentàries, habitacionals, ni emergències energètiques”. Alhora que va admetre: “Tothom hi té un tros de responsabilitat.”

A més de Puigdemont, el conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, va insistir que la llei 24/2015 és d'aplicació, perquè és “clara i explícita”. Des de Gas Natural Fenosa, però, el conseller delegat, Rafael Villaseca, va reiterar en una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio la necessitat que la llei es reglamenti perquè quedi ben clar com s'han de fer les comunicacions entre les companyies i els serveis socials municipals. Mentre no hi hagi la clarificació, Gas Natural no entén que hagi d'avisar abans de fer un tall, perquè consideren que el protocol elaborat per l'Agència Catalana de Consum (ACC) “és un document sense validesa legal”.

Villaseca va recordar que “en absència d'una adequada reglamentació” han firmat acords amb els municipis. A través d'aquests acords, 400 ajuntaments catalans han avisat Gas Natural de 9.000 famílies vulnerables. En el cas de Reus, aquest any s'han protegit 88 famílies. Lluny dels plans de les companyies, però, com Puigdemont, el conseller Baiget va apuntar la necessitat d'establir convenis que permetin condonacions i bonificacions en el cas de persones vulnerables, tal com s'ha fet amb els subministrament d'aigua. Des de la Taula d'Entitats del Tercer Sector, Oriol Illa, va incidir que és “un problema diagnosticat, analitzat i conegut de fa temps, i és sorprenent que s'al·leguin motius de protocol”. “No hi pot haver talls de subministraments per motius econòmics”, va dir.

LES FRASES

Espero una reflexió de qui se senti interpel·lat sobre quines actituds s'han de corregir
Carles Puigdemont
president de la generalitat
El protocol elaborat per l'Agència Catalana de Consum és un document sense validesa legal
Rafael Villaseca
conseller delegat gas natural
La mort de la dona de Reus és un cas de serveis socials que són els que coneixen la situació dels veïns
Álvaro Nadal
ministre d'energia


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia