Societat

gastronomia

distincions

La guia Michelin anticipa un any bo per a Catalunya

El Mas Marroch dels Roca acull demà la presentació de la publicació del 2017

Molta expectació per descobrir qui serà el nou tres estrelles

La festa reuneix més de 400 convidats del sector

“Aquesta edició de la guia serà una de les millors, amb estrelles molt ben repartides, que descobriran nous destins gastronòmics”, diu el responsable de relacions exteriors de la guia Michelin, Ángel Pardo, que demà desvelarà el nou cel estrellat de la publicació per a l'any 2017 a la península en una gran festa al Mas Marroch dels germans Roca. “Catalunya també sortirà ben parada”, anticipa Pardo, però no dóna més detalls.

El fet que la festa se celebri en territori català no és garantia de bons resultats. L'any 2012, que es va fer a Barcelona, es van perdre dos tres estrelles (El Bulli per tancament i Can Fabes per la defunció de Santi Santamaria) en una edició molt poc generosa en general. Les decisions dels inspectors són sempre imprevisibles. Se sap que Portugal tindrà un gran any, i es preveuen moltes primeres estrelles, però la gran incògnita és saber qui serà l'afortunat que s'afegirà a l'exclusiu club dels triestrellats, tal com ja han anunciat els responsables de la guia.

En les travesses hi juguen dos de casa, la cuina volcànica i conceptual de Les Cols i la marinera creativa del Miramar, que acaba de renovar l'hotel. La resposta la tindrem demà en una gala a la qual han estat convidats els xefs amb dues i tres estrelles de la península i més de 400 persones vinculades a l'àmbit de la gastronomia.

La presentació de la guia vermella s'embolcalla amb una gran festa des del 2009, any en què se'n va celebrar la primera, a Madrid, amb motiu del centenari de la publicació. Des de llavors ha augmentat el nombre de convidats, de patrocinadors i la repercussió d'un acte que també ha recalat a Santiago de Compostel·la, Marbella, Sant Sebastià i Bilbao. Sempre s'ha fet en hotels de primera categoria excepte quan es va celebrar al Museu Guggenheim.

Demà serà l'espai Àgora del complex de banquets dels Roca a Vilablareix l'escenari d'una gala en què cuinaran els xefs amb estrella de les comarques gironines. Michelin ha reconegut d'aquesta manera un dels territoris amb més gran concentració d'estrelles (17 en 13 establiments), amb gran riquesa turística, paisatgística i culinària, que ha estat bressol de la revolució bulliniana i que aquest any celebra el 30è aniversari del Celler de Can Roca i el 50è de l'Escola d'Hostaleria i Turisme de Girona.

La presentació, impulsada pels germans Roca i per la Diputació de Girona el Patronat de Turisme Girona Costa Brava i l'Agencia Catalana de Turisme, serà el colofó a l'any en què Catalunya ha estat triada Regió Europea de la Gastronomia.”Michelin premia igual la cuina creativa que la tradicional, el que importa és la qualitat i regularitat”, remarca Ángel Pardo poc abans de saber-se si plouen moltes estrelles a Girona.

LA XIFRA

17
estrelles Michelin
hi ha a les comarques gironines, repartides en 13 establiments: 10 d'una, 2 de dues i 1 de tres.

Hi haurà un nou tres estrelles a prop nostre?

El rumor diu que el nou tres estrelles no serà ni de Barcelona ni de Madrid, però només és això, un rumor que surt d'un comentari de Michelin sobre la descentralització de les estrelles d'aquest any. Han aconseguit aixecar molta expectació sobre el nom que en el 2017 s'afegirà als altres 8: els catalans Celler de Can Roca i Sant Pau, els bascos Arzak, Berasategui, Akelarre i Azurmendi, el madrileny DiverXo i el Quique Dacosta de Dénia. No és fàcil que la guia concedeixi el seu tercer ‘macaron', el que indica que val la pena desviar-se del camí per menjar -hi. L'últim tres estrelles va ser DiverXo, en la guia del 2014, i ara ho podrien ser els catalans Fina Puigdevall (Les Cols) i Paco Pérez (Miramar).

Entre els noms que més sonen hi ha l'etern candidat a la tercera, Andoni Luis Aduriz (Mugaritz), un xef de gran personalitat creativa culinària que el sector aplaudiria que fos premiat. Joan Roca i David Muñoz han manifestat recentment la seva admiració per Aduriz. Però també hi altres opcions com Aponiente d'Ángel León a Cadis (el xef del mar també recala a l'hotel Mandarin), Casa Marcial a Arriondas (Astúries) i Atrio a Càceres. De Barcelona sona fort el Lasarte , tot i que també hi ha Àbac, Moments i Enoteca. I de Madrid, el Santceloni d'Óscar Velasco.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia