Societat

Ocupen a Sant Feliu tres pisos del llegat dels Anlló en mans de la Generalitat

El Col·lectiu Dignitat del municipi i activistes de la PAH demanen solucions al govern i al consistori per a les famílies sense llar

Avisen de noves accions

Tres famílies que formen part del Col·lectiu Dignitat de Sant Feliu de Guíxols han ocupat un bloc deshabitat, amb tres habitatges, en mans de la Generalitat arran de l'herència intestada dels germans Anlló. Fins ara residien en cases també ocupades a Santa Cristina d'Aro, però les han abandonades després de més d'un mes i mig sense llum d'ençà que Endesa, el 5 d'octubre, va tallar les connexions irregulars que abastaven de corrent els habitatges. L'acció es va fer pública ahir al matí, amb el suport de membres de les plataformes d'afectats per la hipoteca de Girona-Salt, Blanes i l'Alt Maresme. En un comunicat llegit pels activistes, van denunciar la “vulnerabilitat” de les famílies, sis adults i deu menors, en situació de pobresa energètica. És el primer cop, van destacar, que ocupen habitatges buits de la Generalitat.

Nàdia Fernández, una de les ocupants dels pisos, es queixava que feia “dos mesos que vivien en una situació molt difícil i indignament”, fent servir generadors elèctrics que difícilment poden alimentar estufes i, en un cas, en una casa sense finestres. En el bloc nou disposen, per ara, de corrent elèctric, però no pas d'aigua, i reclamen a la Generalitat i l'Ajuntament que no els posin traves per accedir a contractes de subministraments bàsics, un aspecte que no preveu la llei de pobresa energètica 24/2015 per als casos d'ocupacions.

El bloc, al carrer Jacint Verdaguer, va ser posat a subhasta per darrer cop per la Generalitat el 2014, dins dels lots del llegat dels germans Joan i Francesc Anlló, morts sense hereus legals l'any 2004. La finca, que inclou a més dels tres pisos un local a la planta baixa, va ser un dels immobles que van quedar deserts, sense cap oferta que superés el preu de 198.838 euros en la quarta convocatòria.

A pocs metres, al carrer de la Creu, comunica amb l'antic hotel Regente, també inclòs en el llegat i que continua pertanyent a la Generalitat. L'anterior govern local el va requalificar el 2012 perquè fos reconvertit en habitatges socials, un fet que li donava encaix urbanístic legal però que també ha foragitat els inversors. El nou govern continua negociant sortides amb la Generalitat, que no vol liquidar l'import de les transaccions fins que no venguin totes les finques.

LA XIFRA

16
persones
s'han instal·lat als tres habitatges del bloc ocupat aquesta setmana al carrer Jacint Verdaguer, a Sant Feliu.

El col·lectiu no descarta més ocupacions

El Col·lectiu Dignitat s'ha articulat en les darreres setmanes amb diverses famílies de Sant Feliu sense recursos per accedir a un habitatge de compra o lloguer convencional. Un dels portaveus, Joan Fernández, explicava ahir que aglutinen “entre vint i trenta famílies” i diumenge van fer un acte públic de presentació a la rambla Vidal. Alguns afectats van optar en els darrers mesos per ocupar immobles a Santa Cristina d'Aro, on tenien facilitat per detectar cases en mans d'entitats bancàries o la Sareb, però després que els tallessin les connexions irregulars a la xarxa elèctrica, per prevenir curtcircuits, van demanar una solució als serveis socials dels dos municipis. Per ara, tres de les famílies amb menors són les que han ocupat el bloc del carrer Jacint Verdaguer, que volen rehabilitar amb la fórmula de la masoveria urbana, però el col·lectiu no descarta més ocupacions a Sant Feliu, ja que denuncien els nombrosos pisos buits en risc de ser saquejats pels pispes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.