Societat

Turquia

Erdogan amenaça la UE amb deixar passar els refugiats

El president turc avisa que “obrirà les fronteres” si se suspenen les converses d'adhesió del seu país a la Unió

Brussel·les demana a Ankara que respecti l'acord sobre els desplaçats signat al març

El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, ha amenaçat aquest divendres la Unió Europea (UE) amb obrir les fronteres del seu país i permetre als refugiats que ho desitgin passar a Europa.

“Si aneu més enllà, obrirem la frontera”, ha advertit Erdogan durant un discurs a Istanbul amb motiu del dia Internacional de la Lluita contra la violència contra les dones retransmès per la cadena CNNTürk. “Nosaltres alimentem 3,5 milions de refugiats en aquest país; vostès no han complert les seves promeses”, ha afegit. Segons ell, “quan els nens morts van colpejar les costes mediterrànies vostès [els europeus] no van decidir tenir-ne cura”.

El cap d'Estat turc durant ha reaccionat així a la votació d'aquest dijous al Parlament Europeu a favor de congelar les negociacions d'adhesió de Turquia a la UE davant la desproporció de les mesures repressives impulsades per Ankara després del cop d'Estat fallit del passat juliol.

Erdogan ha remarcat que la UE “necessita Turquia” com a reforç i ha insistit que al seu país hi viuen més de 3 milions de refugiats “sense suport de les autoritats europees”.

La UE i Turquia van signar al març un acord segons el qual la Unió retorna al país euroasiàtic aquells refugiats que hagin travessat il·legalment des de les seves costes a les properes illes gregues. Com a contrapartida, Europa es va comprometre a donar suport econòmic per a la cura dels desplaçats a Turquia, a acollir legalment des d'allà la mateixa xifra que la dels refugiats interceptats a Grècia i a liberalitzar el seu règim de visats per als viatgers turcs, sempre que es compleixin una sèrie de condicions.

Fins ara aquesta liberalització no s'ha produït perquè, segons recorden fonts europees, Turquia encara no ha complert set dels requisits plantejats per Brussel·les per agilitzar els visats. Entre aquestes condicions hi ha la modificació de l'estricta legislació antiterrorista turca, a la qual Ankara es resisteix, sobretot després de l'intent de cop d'Estat del 15 de juliol.

Brussel·les demana respectar l'acord

La Comissió Europea (CE) ha demanat avui a Turquia que respecti l'acord sobre refugiats amb la UE. “Desitgem que les dues parts es continuïn comprometent i apliquin les obligacions respectives”, ha dit el portaveu en cap de l'executiu europeu, Margaritis Schinas.

En la roda de premsa diària de la Comissió, Schinas ha subratllat que la UE està complint la seva part de l'acord amb Turquia, que implica “confiança mútua” i implicació de totes dues parts. Segons ell, la CE està plenament compromesa “a aplicar l'acord entre la UE i Turquia”.

Schinas ha assenyalat que malgrat existir una certa “tendència” a dir que el procés entre les parts “està mort”, la UE treballa “les 24 hores, 7 dies” perquè això funcioni. “Hi ha contactes en marxa a totes els nivells, tècnics i polítics”, ha destacat.

En relació amb la votació d'ahir a l'Eurocambra, el portaveu ha indicat que Brussel·les n'ha “pres nota”, però ha puntualitzat que és “una peça en el puzzle” que s'ha de veure dins el “context global” de les converses entre el Consell, el Parlament Europeu i la CE sobre el “camí a seguir” respecte de l'adhesió de Turquia. En aquest marc “totes les institucions tindrien la seva paraula”, ha afegit.

Schinas ha recordat que la CE va deixar clara ahir la seva posició a través de la cap de la diplomàcia europea, Federica Mogherini, que va dir que totes dues parts “perdran” si s'acaba el procés d'adhesió. No obstant això, Mogherini va demanar “claredat” a Turquia i va subratllar que si aquest país opta per reintroduir la pena de mort, “serà un clar senyal que no vol formar part de la família europea”.

El portaveu ha apuntat que encara es pot trobar “una solució” per “reconciliar les preocupacions reals” de Turquia contra el terrorisme i les garanties necessàries per als ciutadans.

El govern alemany ha insistit en la necessitat de mantenir la línia del “diàleg obert” amb Turquia malgrat les declaracions d'Erdogan. “Les amenaces no ajuden a la bona entesa. Però la resposta ha això ha de ser el diàleg per superar les diferències existents”, ha apuntat la viceportaveu del govern, Ulrike Demmer.

Erdogan, disposat a reinstaurar la pena de mort

El president turc, l'islamista Recep Tayyip Erdogan, s'ha compromès aquest divendres a tornar a instaurar la pena de mort al seu país si el parlament ho aprova per llei.

En la cerimònia d'obertura d'un centre social islàmic a Istanbul, Erdgogan ha reiterat la seva voluntat de restablir la pena capital a Turquia, que és país membre del Consell d'Europa i candidat a entrar a la Unió Europea (UE). Anteriorment, Erdogan havia explicat que no seria una llei retroactiva, motiu pel qual no afectaria els responsables de l'intent de cop d'Estat del juliol.

La pena de mort en temps de pau va ser abolida pel Parlament turc l'agost de 2002, pocs mesos abans que el partit de la Justícia i Desenvolupament (AKP) d'Erdogan guanyés les eleccions amb majoria absoluta.

Com a país membre del Consell d'Europa, Turquia està obligada a complir la Convenció Europea de Drets Humans, que prohibeix explícitament la pena capital. El restabliment d'aquest càstig suposaria la interrupció immediata de les negociacions d'adhesió a la UE, segons ha avisat Brussel·les.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.