Societat

La Sénia rebutja recuperar una font de la postguerra

El monument, al magatzem municipal, conté gravats de simbologia franquista

El govern havia convocat una consulta amb quatre opcions

La Sénia va inaugurar l'any 1952 la coneguda com a font Nova. Erigida a la plaça Major com a símbol de l'arribada de l'aigua potable a la població, fa prop de vint anys que està guardada en un magatzem municipal, després de ser retirada durant la remodelació de l'espai. I tot i la intenció del govern municipal de recuperar-la lliure dels gravats de simbologia franquista que contenia, de moment continuarà amagada.

La recuperació d'aquesta antiga font va quedar entre les opcions més votades en els pressupostos participatius que l'Ajuntament de la Sénia va dur a terme l'any passat. El monument conté gravats de simbologia franquista, motiu pel qual ja va ser retirat de la plaça Major fa prop de vint anys. El govern actual, però, volia recuperar aquest monument, sobretot “l'esperit del que representa”, explica l'alcalde de la Sénia, Joan Moisés, que recorda que la font es va construir per commemorar “l'arribada de l'aigua a la població”.

Per això, aprofitant els pressupostos participatius d'enguany, s'ha organitzat una campanya paral·lela per sondejar el futur del monument. La població ha pogut triar entre quatre opcions: reubicar-la de nou a la plaça Major i en un lloc pròxim a l'original; al centre de la plaça de Pius XII; a la plaça d'Amèrica, una acció que comportaria reurbanitzar tota la plaça; i una quarta opció que proposa no reubicar-la i destinar la inversió prevista (12.000 euros) a altres finalitats.

I aquesta última és la que ha guanyat. Segons el resultat final de la consulta, dels 442 vots –53 de nuls i 7 de blancs–, 174 prefereixen deixar-la al magatzem municipal. Per la seva banda, 158 han triat l'opció de reubicar-la a la plaça Major, 28 a la plaça Amèrica i 22 a la plaça Pius XII.

“Potser s'hauria hagut de preguntar quan la van treure”, comenta l'alcalde, que no descarta tornar a consultar la ciutadania sobre la recuperació de la font Nova si el debat es torna a posar sobre la taula.

El monument va ser inaugurat el dia de l'alzamiento nacional, el 18 de juliol del 1952, i contenia gravats franquistes a dues de les cares. L'Ajuntament de la Sénia, però, ja ha retirat tota la simbologia del monument. El monument, inclòs a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya i construït a base de pedra sobre una graonada per imitar la forma d'un monòlit, va rebre el nom de font Nova per diferenciar-la d'una altra més vella situada a la mateixa plaça.

Més pressupostos participatius

Paral·lelament a la campanya de participació per recuperar la font Nova, l'Ajuntament de la Sénia ha posat en marxa els pressupostos participatius per segon any consecutiu. A la butlleta que es va repartir per totes les llars de la població, es va donar l'opció de triar entre una desena d'accions. “Intentarem executar les tres o quatre accions més votades”, destaca l'alcalde, Joan Moisés.

I les opcions més votades han estat les millores a la pavimentació de carrers –167 vots–, els rebaixos de voreres per a l'accessibilitat –83 vots– i millores als parcs infantils –82 vots–. El govern de la Sénia destina un partida d'entre 80.000 i 100.000 euros a l'execució de les obres del pressupost participatiu, una quantitat que es podria incrementar si es reben subvencions d'altres administracions. “Els pressupostos participatius són orientatius i marquen l'ordre de prioritat de les inversions”, destaca Moisés.

En aquesta campanya hi han participat 442 ciutadans, dels quals 275 van votar electrònicament i la resta en dependències municipals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.