Societat

festes i tradicions

gegants

Rebatejant els gegants

Arenys de Munt escull Jalpí i Martina per canviar el nom de la parella que es va estrenar el 2007 i que són una rèplica dels gegants originals

La colla gegantera entén que caldrà anar fent canvis per “personalitzar-los”

Els veïns d'Arenys de Munt ha rebatejat la família de gegants, ja que tenia figures per duplicat. Des del 2007 que es van encarregar uns nous gegants més lleugers per fer ballar i transportar en les sortides en què el municipi mantenia el mateix nom a les dues parelles. “Els originals que pesen més no surten perquè estan a can Borrell”, explica la regidora de Cultura, Tònia Vila (ERC), que es felicita de la iniciativa de buscar un nom diferent a la parella més jove.

Van ser els mateixos geganters que van fer la proposta de posar-los un altre nom, encara que sigui amb uns anys de retard. El bateig es va fer coincidint amb la festa major de Sant Martí, durant la cercavila, on els gegants van ballar per segon cop la dansa d'Arenys de Munt. Els nens i nenes van ser els protagonistes de la votació popular que va començar a finals d'octubre i en què s'havia d'escollir entre tres noms per al gegant: Jalpí, Cirera d'en Roca o Borrell, i les tres opcions per a la geganta: Cecília, Lourdes o Martina. Amb la col·laboració de les Ampes de les escoles es va donar a conèixer el resultat dels noms de Martina i Jalpí, que a partir d'ara portaran el nom d'Arenys de Munt arreu.

Els mateixos geganters reconeixen que s'hauran d'anar introduint més canvis per “personalitzar-los i donar-los identitat pròpia”. Les figures que porten els geganters són una còpia d'en Martí i la Remei, que simbolitzen el pagès carregat amb el cistell de cireres d'en Roca, tan apreciades al municipi, i la puntaire, amb el seu coixí de puntes i boixets.

Els darrers anys s'ha mirat de fer-los algun canvi per diferenciar-los dels originals, però el gran repte ara serà adaptar el gegant al seu nou estatus social. “Amb el nom de Jalpí, ara tenim un senyor en comptes d'un pagès”, reconeix el geganter Jaume Comajoan, que hi afegeix que els canvis s'aniran fent segons els recursos. En els darrers anys ja es van atrevir a millorar la fesomia i el vestuari de la Remei, ara anomenada Martina, per posar-li detalls en el vestit i les mitenes. “Eren gairebé iguals i per això anàvem fent algun canvi”, explica el geganter.

La doble parella, a més dels noms, portaven la indumentària que el 1985 es va posar als gegants originals construïts pels artesans Maria Àngels Mercader i Jordi Marquès. Aleshores els gegants també es van batejar per votació popular, coincidint amb els noms dels patrons. La participació no es va limitar a la tria del nom, ja que molts veïns van participar en el seu farciment, des de la confecció de la perruca de la geganta fins a les puntes de la brusa o del coixí, per aparèixer per primer cop a les festes de la primavera del 1986.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia