Alumnes d'un institut de Mollerussa plantegen una protesta pel mocador de dues alumnes magribines
Els nois van convocar un acte simbòlic i la direcció del centre va aturar-lo
La protesta no va veure la llum gràcies a la ràpida reacció de la direcció del centre. Els convocants, alumnes de primer i segon de batxillerat, havien difós la seva idea de convocatòria de protesta entre els seus companys a través de diversos canals, entre els quals hi havia internet a través d'un grup creat al Facebook, i ja tenien una data del mes d'octubre per celebrar-la. «Quan vam saber això, vam voler parlar amb ells i de seguida van veure ells mateixos que aquella acció no era la més adequada, en un matí tot va estar resolt», ha explicat a El Punt el director de l'IES Terres de Ponent, Joan Ferran.
Els alumnes que promovien la protesta al·legaven que el reglament de règim intern de l'institut prohibeix les gorres, barrets i altres complements que tapin la cara i el cap, i que la tolerància del centre cap a les dues alumnes que anaven amb mocador al cap a classe era una discriminació cap a ells.
El director del centre, en canvi, reconeix que el reglament del centre disposa això i que s'havia respectat sempre fins a aquest curs. Però afirma que, per sobre del reglament del centre, el Departament d'Educació ha resolt en un cas similar a Girona a favor del mocador al cap com a garantia de la lliure expressió religiosa. «Hem parlat amb les alumnes i elles volen portar el mocador de manera voluntària i ho hem respectat. Altres alumnes magribines se'l treuen abans d'entrar a l'institut i se'l tornen a posar quan en surten, i també ho hem de respectar», ha dit Ferran.
L'incident va passar ara fa un mes i durant aquest temps el cas ha servit perquè els alumnes parlessin, en diverses tutories, dels símbols de les religions i les cultures i del que representa el mocador per a les dones. «Al centre no hi ha hagut cap problema amb aquest cas, les noies han continuat anant a classe amb normalitat i no han tingut cap problema amb els companys.»
L'advocada del mocador acusa el jutge
D'altra banda, l'advocada madrilenya expulsada d'un jutjat perquè va anar a defensar un client amb el mocador al cap va manifestar ahir, en declaracions recollides per l'agència Efe, que el jutge de la sala que va expulsar-la, Javier Gómez Bermúdez, va respondre amb un: «Aquesta és la meva sala i aquí mano jo», quan ella li deia que havia pogut assistir a altres vistes sense cap problema. «Mai m'havia trobat una situació com aquesta», ha dit l'advocada Zoubida Barik Edidi.
El precedent de Girona
El director de l'IES Terres de Ponent cita com el precedent que ha fet que el seu centre flexibilitzés la seva política respecte a la indumentària dels alumnes per motius religiosos la resolució del Departament d'Educació de la Generalitat de l'octubre del 2007, en què va obligar l'escola Annexa Joan Puigbert de Girona a readmetre una alumna de primària a la qual els seus pares enviaven a l'escola amb el mocador al cap per motius religiosos. Els pares havien deixat de portar la nena a escola perquè els responsables del centre l'obligaven a treure's el mocador. Aquella escola també disposava d'un reglament de règim interior que prohibia als alumnes portar barrets i mocadors al cap. Finalment, Educació hi va intervenir al·legant que ha de prevaldre la tolerància a les expressions culturals i religioses i que els criteris d'Educació estan per sobre dels reglaments interns de les escoles.