municipal
Pedagogia per fer arrels
L'Ajuntament de Premià de Mar posa a l'abast de les escoles un projecte perquè els alumnes coneguin el patrimoni històric i cultural del municipi
Aquest primer any ja s'està aplicant a cinc centres educatius
Amb la voluntat de donar a conèixer a les escoles el patrimoni històric i cultural de Premià de Mar i que els alumnes s'hi familiaritzin, l'Ajuntament ha impulsat el projecte Arrela't. Aquesta iniciativa, sorgida de l'àrea de Cultura del consistori, s'ha començat a implantar a les aules aquest curs, tot i que des de la primavera passada ja s'estava treballant amb el professorat i els diferents equips directius dels centres del municipi interessats.
D'aquesta manera, dins el marc del projecte curricular de cada centre, els alumnes tenen l'oportunitat de conèixer els diversos espais i equipaments que formen part de Premià de Mar, d'aprendre'n els orígens o l'evolució, i de poder-los relacionar amb el món actual, sense oblidar les diferències i similituds amb altres cultures, i també les festes, tradicions i personatges que formen part de la història del municipi. El Museu Romà, les cases de cós, el mar i la pesca, la festa major, la vida social, el conreu, la industrialització o el modernisme són alguns dels exemples triats per les escoles que hi participen. L'Ajuntament ofereix als centres educatius formació tècnica al professorat, suport didàctic i documentació, a més de facilitar les visites, els itineraris o els tallers gratuïts per a tot l'alumnat que forma part del projecte.
El regidor de Cultura, Eloi Maristany (CiU), va explicar que en aquest primer curs d'inici de la proposta ja l'han començat a treballar uns 850 alumnes, aproximadament, de cinc de les vuit escoles que hi ha al municipi. En aquest sentit, Maristany va especificar que cada centre desenvolupa aquest pla en cursos diferents. “Hi ha llocs on ho fan els alumnes de cinquè i sisè de primària però també hi ha centres que ho apliquen des de primer fins a sisè, o d'altres que ho treballen en els diferents grups de preescolar”, va explicar el regidor.
Pel que fa a la necessitat de posar en marxa aquest projecte, Maristany va recordar que “hi ha molts barris amb gent nouvinguda i es corria el risc que poguessin desconèixer coses del municipi”. “No volem crear guetos i necessitem que la gent s'estimi el poble i les seves particularitats”, va afirmar el titular de Cultura, que va afegir que de cara a l'any que ve es destinaran 10.000 euros a aquesta iniciativa.