Societat
El que no troba el GPS
Alumnes del curs de mapes a l'era digital per a gent gran cartografien punts d'interès de Solsona
Han penjat les dades de mapes i a la viquipèdia es podran consultar a tot el món
Cada dia més, depenem dels navegadors i sembla que sense GPS no sabem arribar enlloc. Però què passa quan el Google Maps no té tota la informació? Això és el que han estat solucionant un grup de vuit alumnes del curs de cartografia i mapes a l'era digital per a gent gran que s'ha fet a Solsona. Aquest equip s'ha dedicat a cartografiar masies i altres punts d'interès de la part més rural municipi, a través de l'OpenStreetMap, considerat la Viquipèdia dels mapes. És un projecte col·laboratiu que permet que els usuaris pengin informació i que, després, s'usa per a aplicacions per al telèfon mòbil com ara el Maps.me.
Seguint les indicacions del professor Fermí Garriga, tècnic del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, i organitzats en petits grups, han actualitzat el contingut de l'OpenStreetMap prenent com a base mapes impresos a escala 1:5.000 de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, i a partir del seu propi coneixement del municipi. “Entre tots ho hem fet tot, ja que uns o altres coneixem les cases”, assenyalen els alumnes.
El professor Fermí Garriga explica que la tecnologia d'aquesta viquipèdia dels mapes és cada vegada més popular, “especialment en entorns rurals, ja que Google Maps presenta moltes mancances”. Fins i tot s'han trobat errors en l'Institut Cartogràfic de Catalunya. Per això, durant el curs s'han situat sobre el mapa noms de masies i altres edificacions que no hi eren o que eren incorrectes. A tall d'exemple, s'hi ha introduït la capella de Sant Bernat i han corregit la informació sobre Cal Pateto, Cal Quic i Cal Magí, masies que estaven mal situades en la cartografia oficial. Tota aquesta informació que els participants en el curs han estat cartografiant té una utilitat més enllà de l'activitat que han dut a terme dins l'aula, ja que “queda actualitzada en la base de dades d'abast mundial”. Aquest és “un dels factors que els ha motivat”, hi afegeix el professor. “Ha estat molt profitós, això enganxa”, assegura un dels alumnes.
Aquest curs ha estat una de les novetats de l'oferta d'activitats per al col·lectiu de la gent gran de la ciutat que ofereix l'Ajuntament de Solsona.