Societat

Desembre negre a la carretera

L'últim mes de l'any, amb un balanç de 17 morts fins ahir, ha frenat la tendència al descens generalitzat del nombre de víctimes

El 2016 tancarà amb una millora de la sinistralitat a les carreteres però amb reptes importants encara pendents

Els accidents múltiples d'enguany no són fets excepcionals

L'ampo­lla de l'opti­misme o del pes­si­misme amb què es mesura la mor­ta­li­tat a la car­re­tera aca­barà mig plena aquest 2016, però el com­por­ta­ment de la sinis­tra­li­tat durant aquest mes de desem­bre n'ha bui­dat una bona part i farà que el balanç final no pugui ser tan favo­ra­ble com s'albi­rava a finals de novem­bre.

Fins ahir, a les car­re­te­res cata­la­nes hi han per­dut la vida 154 per­so­nes, de les quals 17 en els 28 pri­mers dies de desem­bre. Si l'any acaba així, supo­sarà un des­cens del 12,5% en relació amb les xifres del 2015, un paràmetre que s'ha de valo­rar perquè la tendència de la sinis­tra­li­tat de l'any ante­rior va ser a l'alça i es va arri­bar a les 176 vícti­mes mor­tals, i va superar de llarg els 140 morts del 2014.

La millora de la segu­re­tat a les car­re­te­res cata­la­nes té més sig­ni­fi­cació si es com­para amb el que està pas­sant al con­junt de l'Estat, on la tendència és la contrària. El 22 de desem­bre ja s'havien comp­ta­bi­lit­zat 27 morts més que l'any ante­rior, amb un total de 1.135 vícti­mes.

El desem­bre negre tan­carà un any amb dos epi­so­dis nefas­tos, als mesos de març i abril, quan es va pro­duir l'acci­dent d'un auto­car a Fre­gi­nals, amb tretze estu­di­ants mor­tes, i el de Pont de Molins, amb set vícti­mes mor­tals en una topada entre dos vehi­cles. La con­se­lle­ria d'Inte­rior ha asse­nya­lat més d'una vegada durant aquest any que el balanç de mor­ta­li­tat hau­ria estat un altre si aquests dos ter­ri­bles acci­dents no s'hagues­sin produït, però els experts aler­ten que aquesta és una inter­pre­tació errònia.

Lluís Puerto, direc­tor tècnic de la Fun­dació RACC, adver­teix que “s'ha repe­tit com un man­tra que aques­tes vint morts dis­tor­si­o­nen l'estadística, i el perill és que ens ho aca­bem cre­ient”. Puerto adver­teix que “de con­duc­tors que s'ador­men i de con­duc­ci­ons temeràries n'hi ha hagut i n'hi haurà sem­pre”, donant a enten­dre que acci­dents com el de Fre­gi­nals i el de Pont de Molins es poden tor­nar a repe­tir. Segons aquest expert, les estadísti­ques indi­quen que cada any hi ha un superac­ci­dent de mit­jana, per tant no con­si­dera que les dades d'enguany hagin que­dat dis­tor­si­o­na­des per aques­tes 20 morts.

Aquest expert explica que l'evo­lució de la mor­ta­li­tat a la car­re­tera cal obser­var-la en la pers­pec­tiva dels morts a 30 dies, que dóna una foto­gra­fia més exacta del feno­men, i des d'aquest punt de vista “hem arri­bat a una situ­ació d'estan­ca­ment perquè el 2014 va tenir un com­por­ta­ment igual que l'ante­rior, l'any 2015 va pujar i aquest any tor­narà a bai­xar”. Des del seu punt de vista, el des­cens de la mor­ta­li­tat fins a que­dar en uns paràmetres irri­so­ris és ara per ara una qüestió impen­sa­ble, però no de cara a un futur, a 30 o 40 anys de vista, quan les fun­ci­ons autònomes dels cot­xes que ara comen­cen a apli­car-se s'hagin gene­ra­lit­zat i la con­ducció sense con­duc­tor faci de la mobi­li­tat una pràctica cent per cent segura.

Però tor­nant al pre­sent, les dades del 2016 s'han de lle­gir també tenint en compte que la mobi­li­tat a la car­re­tera està recu­pe­rant-se de mica en mica després del des­cens que va tenir durant la crisi. Des del setem­bre, les inten­si­tats mit­ja­nes de la mobi­li­tat de vehi­cles a l'àrea de Bar­ce­lona no han parat de créixer i, mal­grat tot, el balanç gene­ral de sinis­tra­li­tat és més posi­tiu que el de l'any ante­rior. És a dir, hi ha més volum de trànsit però hi ha menys morts. En l'àmbit esta­tal, però, l'incre­ment d'entre un 5% i un 6% de la mobi­li­tat ha estat l'argu­ment uti­lit­zat per les auto­ri­tats per jus­ti­fi­car l'aug­ment del nom­bre de morts.

On les estadísti­ques només tenen una lec­tura és en l'estudi de la incidència de l'ús de les noves tec­no­lo­gies com a causa dels acci­dents de trànsit. Les cam­pa­nyes de sen­si­bi­lit­zació en aquest sen­tit s'han anat suc­ceint, però les dades indi­quen que encara hi ha massa acci­dents moti­vats per la dis­tracció del con­duc­tor. El Ser­vei Català de Trànsit atri­bu­eix el 28% dels acci­dents amb morts o ferits greus ocor­re­guts aquest any, fins al 15 de novem­bre, a dis­trac­ci­ons en la con­ducció “espe­ci­al­ment rela­ci­o­na­des amb l'ús de telèfons mòbils”.

La irrupció de la tec­no­lo­gia dins els cot­xes és un feno­men que pre­o­cupa també els tècnics del RACC, i encara més quan la tendència anun­ci­ada ja pels fabri­cants és la de fer rea­li­tat el vehi­cle con­nec­tat. “Les grans com­pa­nyies com Apple i Goo­gle s'hi hau­ran d'impli­car perquè aquesta con­nec­ti­vi­tat dels vehi­cles a les xar­xes no suposi un nou ele­ment de dis­tracció per al con­duc­tor”, adver­teix Lluís Puerto.

Fora del vehi­cle hi ha un ter­reny impor­tant en el qual cal avançar i és la millora de la segu­re­tat de les vies. El RACC adver­teix que els pres­su­pos­tos en man­te­ni­ment han que­dat estan­cats per culpa de la crisi i aquest any acci­dents com el de la C-17, amb la mort d'una dona per la cai­guda d'una pedra, demos­tren la neces­si­tat de millo­rar en aquest àmbit.

Acció contra els accidents en hores de feina

La represa de l'activitat econòmica ha fet sortir més vehicles a la carretera amb una finalitat laboral. L'any passat el 36% dels accidents que es van produir a les carreteres catalanes es van enquadrar en un entorn laboral, i d'aquests el 75% van tenir lloc mentre el treballador anava o tornava de la feina. Alertat per aquestes dades, el Departament d'Interior, juntament amb el de Treball, ha posat en marxa una campanya que vol reduir les xifres que indiquen que entre el 2009 i el 2015 hi va haver 713 morts per accident de trànsit relacionats amb la feina. El nucli de la iniciativa és una guia destinada a les empreses amb l'objectiu que aquestes fomentin estratègies de mobilitat col·lectiva. Sovint les preocupacions associades a la feina, les condicions laborals o l'estrès són la causa d'aquests sinistres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.