Societat

Loteria catalana

La Grossa es consolida en la tradició de rifes de Nadal

Un estanc de Blanes ven el primer premi del sorteig de Cap d'Any, que també es distribueix per internet

Els beneficis de la loteria es destinaran a projectes per a gent gran, discapacitats i nens

El sorteig de la Grossa de Cap d'Any està trobant el seu lloc en la tradició de les rifes nadalenques. Després d'unes primeres edicions en què no acabaven de lligar l'oferta de números i la demanda dels clients i en què havien quedat deserts alguns premis, el sorteig de dissabte es va desenvolupar amb total normalitat i la principal notícia va ser el número del primer premi, el 09260, i el lloc on va tocar, Blanes.

Per a la quarta edició de la Grossa de Cap d'Any, la Generalitat va posar a la venda 34 milions d'euros –6 menys que l'any passat–, de què 32 es van dispensar en paper i 2 per internet. També es va reduir el nombre de números que hi havia al bombo (80.000 en lloc de 100.000), reduint així les possibilitats que els premis quedessin deserts.

El resultat de tot plegat va ser un sorteig curt que va repartir números per un valor de més de 24 milions d'euros en espera del volum de vendes definitiu i que va distribuir la sort arreu del territori català.

El primer premi, el 09260, premiat amb 100.000 euros per a cada bitllet de 5 euros, es va vendre a l'estanc del mercat de Blanes i per internet. El segon, el 34983, dotat amb 32.500 euros per butlleta, es va vendre al nucli de Campdorà, a Girona. El tercer premi, el número 20483, dotat amb 15.000 euros, va caure en un estanc del carrer Verdi de Barcelona, que l'any passat ja havia venut un quart premi i que, en aquesta ocasió, va vendre 40 números del tercer. A Reus, un quiosc va vendre 20 butlletes d'aquest premi i va repartir 300.000 euros. El quart premi, el 27470, per un valor de 5.000 euros per butlleta, també va caure a Reus, així com a Vinyols i els Arcs, també al Baix Camp i a Castelldefels. Finalment, el cinquè premi, el 27719, dotat amb 2.500 euros per bitllet, es va vendre a Sant Feliu Sasserra (Bages), a Figueres i a l'Hospitalet de Llobregat.

El sorteig de la Grossa de Cap d'Any es va fer als estudis de Televisió de Catalunya a Sant Joan Despí i va ser presentat per Marta Carreras i Oriol Soler, col·laboradors del programa Divendres de TV3. L'acte va tenir la presència de quatre padrins (la campiona de natació sincronitzada Gemma Mengual, l'actriu Mercè Comes, el cantant Joan Dausà i l'actor Bruno Bergonzini), que van prémer el botó que posava en moviment les boles del segon, el tercer, el quart i el cinquè premi, i de Pere Espunya, una de les persones que van comprar loteria per internet i que va ser elegida com a mà innocent del primer premi. També hi era l'intèrpret de la cançó de l'anunci de la Grossa, Mel Semé, un cantant cubà de pares haitians.

El secretari general del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta, va explicar que els beneficis de la Grossa es destinaran a finalitats socials i va citar els casos concrets de la rehabilitació de la residència de La Mercè a Tarragona, l'impuls de la figura de l'assistent personal per a persones amb discapacitat i el suport al programa de famílies d'acollida per a infants.

LES XIFRES

34
milions
d'euros va posar a la venda la Generalitat en números de la Grossa, sis milions menys que l'any passat.
80.000
números
hi havia al bombo, 20.000 menys que l'any passat. Es volia evitar que quedessin premis deserts.
4
edicions
de la Grossa de Cap d'Any s'han fet fins ara. Aquest 2017, n'hi haurà també una per Sant Jordi.
20
milions
d'euros es van destinar a projectes socials amb els diners recaptats en les tres edicions anteriors.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.