Societat

Cultura

200 anys sota l'aigua

L'equip d'arqueòlegs que investiga el vaixell enfonsat a la desembocadura de l'Ebre acaba els treballs

Una part dels objectes recuperats es poden veure a Tortosa

La mostraes pot visitar fins al 30 de juliol al Palau Oliver de Boteller de Tortosa

Un canó de bronze, bales de fusell, granades de mà, pedres de sílex, ampolles de vi, culleres de plata, pots de mostassa i botes de cuir són alguns del centenar d'objectes que es poden veure a l'exposició Deltebre I. Història d'un naufragi, que fins al pròxim mes de juliol es pot visitar al Palau Oliver de Boteller de Tortosa. La mostra relata la història d'un veler de transport militar de l'armada anglesa enfonsat a la desembocadura de l'Ebre l'estiu del 1813 durant la guerra del Francès. I tots els objectes han estat extrets del fons del mar per part del Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya, que des del 2008 ha dut a terme diferents campanyes arqueològiques que han permès descobrir com era la vida a bord. “Enguany es farà l'última campanya, que ja no serà per a la recuperació de materials sinó amb l'objectiu de preservar l'esquelet del vaixell”, explica l'arqueòleg dels serveis territorials de Cultura a les Terres de l'Ebre, Joan Martínez. La nau fa 35 metres d'eslora i els experts apunten que es garantirà millor la seua conservació al fons del mar que si s'intenta treure de l'aigua, una operació que a més tindria un elevat cost econòmic.

Tot i que l'equip d'arqueòlegs ja disposa de tot el material del vaixell, encara no han determinat de quina embarcació de la flota anglesa es tracta de les cinc que van embarrancar al Delta. “El resultat del treball de l'equip d'arqueòlegs es publicarà més endavant; tenen algunes pistes, com un segell amb el nom de Chambers, que podria ser el capità”, apunta Martínez. Els anglesos van sortir d'Alacant amb l'objectiu d'assetjar la ciutat de Tarragona el juny del 1813; durant el seu viatge van anar prou a prop de la costa perquè les tropes franceses els divisessen. “El mariscal Suchet va ordenar que les tropes es concentressen a Tortosa, des d'on va dirigir l'operació per combatre els anglesos a Tarragona. I inexplicablement aquests van agafar por i van reembarcar”, comenta l'historiador Roc Salvadó, autor de 200 anys de la fi de la guerra del Francès a les Terres de l'Ebre. Va ser durant el retorn a Alacant, el 20 de juny del 1813, que divuit vaixells van embarrancar al Delta, tretze dels quals van aconseguir sortir-se'n però cinc no es van poder recuperar. “Van treure tot el material que van poder, en primer lloc les cartes nàutiques i el quadern de bitàcola”, diu Salvadó.

El material que els anglesos van deixar a bord s'ha conservat durant 200 anys a uns sis metres de profunditat. Les condicions del Delta, amb aigua arenosa i poca visibilitat subaquàtica, han permès que l'embarcació i la seua càrrega es conservessen i no haja sigut espoliada. De fet, els arqueòlegs sostenen que l'aigua i la sorra han mantingut el vaixell pràcticament intacte i és quan s'enretira la sorra i el fang que els materials pateixen alteracions. És per això que cadascun dels objectes s'ha d'estabilitzar al laboratori, ja que si no corre el risc de desaparèixer.

Pel que fa a l'exposició, es podrà visitar fins al 30 de juliol i els serveis territorials de Cultura a l'Ebre dissenyaran material específic per als centres educatius. “És molt interessant veure la mostra a pocs quilòmetres del punt on es va enfonsar el vaixell”, assenyala el director dels serveis territorials de Cultura a les Terres de l'Ebre, Ferran Bladé.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia