Societat

festes i tradicions

Pujada al pi de Matadepera per honorar sant Sebastià

El segon cap de setmana de les festes patronals portarà a la plaça de Cal Baldiró el gran concurs de grimpaires

El més ràpid s'endurà el pernil

Dissabte a la nit va tenir lloc el primer punt àlgid de les festes de Sant Sebastià, una celebració amb què Matadepera honora el seu patró. En poc més de dues hores i amb una temperatura més baixa que la de l'any passat, el pi, d'uns 20 metres de longitud i que no arribava a la tona de pes, va ser baixat des del bosc de la Pedrera de l'Angelet fins a la plaça de Cal Baldiró mentre els portadors corejaven la frase de cada any: “Això no és un pi: és un branquilló.” Després de pelar-lo, diumenge va quedar plantat a la plaça. Aquest cap de setmana toca grimpar-hi.

El Gran Concurs de Grimpaires, potser l'acte més destacat, barreja tradició i adrenalina des del 1975. El premi, un pernil, serà per a aquell que aconsegueixi arribar a dalt de tot del pi en menys temps. L'any passat ho va fer l'Èric Riba, en només 21 segons. Demà dissabte, des de les 10 de matí, el pi de la plaça de Cal Baldiró tornarà a ser el pal de paller de les festes.

Per al cap de setmana, però, es preveuen més propostes: una pedalada familiar, jocs populars, el concert de Sant Sebastià, la processó, la grimpada d'exhibició, el tortell, el ball de l'arbre, activitats infantils, havaneres, sardanes... A més, la Germandat de Sant Sebastià, entitat organitzadora de les festes, durant el concert de demà homenatjarà els socis que varen tenir la iniciativa d'instaurar aquestes festes. En total, dos caps de setmana intensos –amb un total de 72 actes– per reviure una de les tradicions més ancestrals al voltant del pi. Dilluns, es retirarà el pi de la plaça. És el moment de tallar i acomiadar el símbol de les festes. De nou un acte singular i arriscat. A continuació, la germandat disposarà algunes barbacoes per fer torrades amb all i picar alguna cosa mentre fa balanç d'aquests dies tan intensos.

Una injecció de tradició i memòria

M.J.R.

Com glossa el president de la Germandat de Sant Sebastià, Toti Garcia, a l'escrit introductori que dedica al programa d'enguany, “els nostres avantpassats creien que dins de cada arbre hi habitaven esperits i que, seguint un ritus cíclic, calia fer un sacrifici per assegurar la prosperitat del poble”. Les festes de Sant Sebastià són una injecció de tradició i memòria. “Avui, les tendències ens porten cap a la globalització i la centralitat, eines de destrucció dels senyals d'identitat. Per això, és tan i tan important preservar i mantenir moviments festius que recorden la nostra procedència i alhora trenquen la rutina diària”, continua. Les festes han incorporat aquest any un nou acte: el dia 12, diferents socis de la germandat van entrar un pi a l'altar major de l'església per tal d'unir els dos símbols principals de la festa: el sant i el pi. Aquest acte, juntament amb el fet que en iniciar la baixada del pi, els portadors s'emmascaressin la cara, fent un tribut als carboners, han estat les principals novetats d'aquesta festa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.