Successos
El caçador pot ser condemnat a 50 anys pels crims d'Aspa
Presó provisional sense fiança i el tribunal es reserva l'acusació d'assassinat o d'homicidi en funció de les proves de la instrucció
Analitzen un quart tret contra els agents, que implicaria haver trucat el rifle o haver-lo recarregat
El titular del jutjat d'instrucció número 4 de Lleida va ordenar presó provisional sense fiança per a Ismael Rodríguez, el caçador de 28 anys que dissabte va confessar haver matat a trets dos agents rurals en un vedat d'Aspa (Segrià). Aquest jove es podria enfrontar a una condemna de més de 50 anys si finalment es considera que van ser dos assassinats.
El jutge no ha determinat encara si li imputa dos delictes d'homicidi o d'assassinat, i deixa aquesta decisió en funció de les proves que s'obtinguin de la instrucció, sobretot de les pericials de l'arma i de balística.
La pena es podria quedar en 30 anys de presó com a màxim si al final se l'acusa d'homicidi. A aquestes penes s'hi haurien de sumar les que es derivin dels altres delictes del quals se l'acusa, és a dir, de tinença il·lícita d'armes i d'atemptat contra dos agents de l'autoritat.
Ismael Rodríguez va passar ahir a disposició judicial després de dos dies tancat a comissaria, va declarar durant més d'una hora i després va participar en la reconstrucció dels fets a Aspa. La lletrada que el defensa, Montse Torres, va mantenir que havia disparat tres vegades contra els agents, tot i que l'informe forense preliminar indica que cada víctima va rebre dues ferides per arma de foc “en zones vitals” i des d'una curta distància.
Els informes policials seran determinants, ja que l'arma que duia l'acusat, una escopeta Benelli model Raffaello Power Bore, del calibre 12, té un sistema de seguretat que només permet tres trets seguits, tot i tenir un carregador de fins a cinc cartutxos. El caçador hauria assegurat que només va disparar tres trets, però si es confirma que van ser quatre, aleshores l'acusat hauria trucat l'arma, o bé, que seria pitjor, hauria recarregat el fusell per tornar a disparar contra els agents desarmats i ja ferits mortalment.
El relat de la interlocutòria judicial assenyala que l'acusat va anar dissabte des de Terrassa a Aspa juntament amb altres companys per caçar i que era conscient que tenia la llicència d'armes del tipus E caducada, necessària per a l'escopeta que duia. La Guàrdia Civil ja li havia notificat que la seva llicència estava caducada i que havia de lliurar l'arma, però l'acusat va decidir posar l'arma a nom d'un amic, també caçador i amb la llicència vigent, per no haver-la d'entregar. Aquest amic no anava amb ell dissabte. Rodríguez, a més, tampoc tenia cap passi del vedat.
L'advocada de la defensa va explicar que l'acusat continua sense recordar els minuts en què va disparar als agents. Montse Torres va mantenir que Rodríguez havia actuat per un “acte reflex i mecànic, en xoc”, i hi va afegir que l'acusat està “enfonsat”. La fiscalia l'acusa directament de dos assassinats.
LA XIFRA
LA FRASE
A trets sense cap discussió
L'escrit del jutge relata els fets i explica que cap a les onze del matí els dos agents rurals es van acostar al vedat i a Ismael Rodríguez, a qui van demanar que descarregués el fusell per a una inspecció. Ell es va girar cap a ells i va disparar. Després, segons el caçador, va anar a trobar els seus companys i van avisar els serveis d'emergències.
Segons l'informe forense, cada víctima té dues ferides per arma de foc, totes en parts vitals del cos. Un agent va rebre els trets de forma horitzontal a la cara i el coll, i l'altre els va rebre al tòrax i al crani. Del relat que ha fet l'acusat es desprèn que no hi va haver cap discussió, de manera que no s'explica la reacció de Rodríguez, ja que no es justifica amb cap situació prèvia de “tensió o enfrontament”. L'escrit fa referència al fet que l'acusat és un caçador amb anys d'experiència i que en el decurs de les seves sortides de caça s'havia creuat moltes vegades amb agents rurals, raó per la qual “no podia desconèixer que els agents no porten armes”.
Arran d'aquests tràgics fets, la Generalitat articularà mesures per augmentar la seguretat dels agents rurals, sigui amb armilles antibales, armes o càmeres (més informació a la pàgina 16).