la crònica

Els sabors del Baix Gaià

El Consell del Tarragonès aposta ara per atreure turistes fent servir l'estómac com a esquer. Dimarts van organitzar un tast de productes a l'emblema de la regió, el castell del Catllar

Si el Baix Gaià es pogués resu­mir en aro­mes i gus­tos, pos­si­ble­ment podríem dir que fa olor de gar­rofa, oli­ve­res i vinya, però també de recep­tes que han pas­sat de gene­ració en gene­ració sense pràcti­ca­ment sor­tir fora dels con­fins dels matei­xos muni­ci­pis. Ara, el Con­sell Comar­cal del Tar­ra­gonès, a través del con­sorci turístic de muni­ci­pis del Baix Gaià (la mei­tat sep­ten­tri­o­nal de la comarca), vol obrir aquesta capsa de recep­tes i fer-la ser­vir com a esquer per als turis­tes que els muni­ci­pis, espe­ci­al­ment de l'inte­rior, volen arros­se­gar des de les mas­si­fi­ca­des plat­ges a l'oferta dife­ren­ci­ada de la regió. Així, després d'haver cons­truït una ruta dels cas­tells que té com a estre­lla el cas­tell del Cat­llar, que tot just fa pocs mesos va que­dar remo­de­lat, ara els dife­rents ajun­ta­ments apos­ten per donar una mica més de con­tin­gut a la seva aposta turística i far­cir-la d'àpats a res­tau­rants típics a la zona o visi­tes als locals on es poden adqui­rir pro­duc­tes del Baix Gaià.

Les parets recu­pe­ra­des de l'antiga for­ti­fi­cació cat­lla­renca del segle XII van ser dimarts pas­sat el teló de l'esce­ni­fi­cació d'aquesta volun­tat i, davant del direc­tor gene­ral de Turisme a la Gene­ra­li­tat, Joan Car­les Vilalta, van pre­pa­rar un àpat amb una mos­tra del que es pot degus­tar al ter­ri­tori regat pel curs baix del riu Gaià. La visita de repre­sen­tants del govern no és casual ja que, a banda del suport que des del depar­ta­ment s'ha donat al pro­jecte turístic de la sub­co­marca, l'admi­nis­tració també té pre­vist publi­car aquest Nadal un lli­bre amb una com­pleta guia gas­tronòmica del Baix Gaià amb un doble objec­tiu: donar a conèixer els secrets de la cuina d'aquesta zona (inclo­ent-hi recep­tes i esta­bli­ments) i, per una altra banda, con­tri­buir a la per­vivència de les tra­di­ci­ons gas­tronòmiques de la regió i evi­tar que que­din diluïdes enmig de la voràgine moderna del men­jar ràpid.

Un dels plats estel·lars en el tast va ser el pastís de gar­rofa, una recepta desen­vo­lu­pada per l'equip del Celler de l'Àvia i que forma part d'una ini­ci­a­tiva enge­gada també pel Con­sell Comar­cal amb la qual es vol engres­car un grup d'esta­bli­ments a fer recep­tes amb aquest ingre­di­ent local. «La gar­rofa ja es fa ser­vir molt a la cuina, però no ens n'ado­nem perquè sol ser un subs­ti­tu­tiu de la farina de blat de moro», explica el tècnic gas­tronòmic del pro­jecte, Ignasi Basora. La idea és també imi­tar cul­tu­res com la sici­li­ana, en què la gar­rofa ha esde­vin­gut una mena de subs­ti­tu­tiu de la xoco­lata.

«Al Baix Gaià hi ha també molta tra­dició d'anar a com­prar a les coo­pe­ra­ti­ves el cap de set­mana, i fins i tot a la Pobla de Mon­tornès cada dis­sabte al matí els veïns venen préssecs amb para­de­tes al car­rer», subrat­lla Basora. Uns cos­tums de què ara també es vol fer partícips els visi­tants de la regió.

A banda de posar l'accent en els pro­duc­tes de l'inte­rior, on estan menys ave­sats a la presència del turisme, el pro­jecte també valora pro­duc­tes més cone­guts, com el peix de Tor­re­dem­barra. «És la con­fra­ria de Cata­lu­nya amb el preu del peix més car, perquè es pesca de manera arte­sa­nal, i es dife­ren­cia d'altres zones per la pri­o­ri­tat que donen al peix blanc», deta­lla el tècnic. I, sobre­tot, la guia des­taca el caràcter popu­lar que els veïns del Baix Gaià donen a la gas­tro­no­mia, i que fa que tot sovint orga­nit­zin dinars al car­rer en què les recep­tes tra­di­ci­o­nals són també una festa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.