Societat

JOSEP TERRADELLAS

XARCUTER DE CAN CERILLES

“S'acaba tornant a la botifarra d'ou tradicional”

La xar­cu­te­ria Can Ceri­lles, de Man­lleu, ha gua­nyat el Con­curs de Boti­farra d'Ou Arte­sana 2017 en la cate­go­ria de boti­farra inno­va­dora. Com se'ls va ocórrer fer-ne una amb alls ten­dres?
Se li va acu­dir a la Loreto, la meva dona. Nor­mal­ment sem­pre asso­ciem els alls ten­dres a la truita i un dia va dir: “Per què no pro­vem de fer-hi la boti­farra?” Vam fer una petita prova, a prin­ci­pis de febrer, i la vam pre­sen­tar.
Era la pri­mera vegada que aspi­ra­ven al premi?
No, l'any pas­sat va ser el pri­mer cop que la Fun­dació Ofi­cis de la Carn, amb el suport de la Fede­ració Cata­lana de Car­nis­sers i Can­sa­la­ders-Xar­cu­ters, con­vo­cava el con­curs com a tret de sor­tida de la set­mana del car­nes­tol­tes, i ja ens hi vam pre­sen­tar. Lla­vors vam obte­nir una de les men­ci­ons espe­ci­als del jurat en la cate­go­ria de millor boti­farra d'ou tra­di­ci­o­nal.
Hi havia gaire com­petència aquest any?
Entre les dues cate­go­ries –boti­farra d'ou arte­sana tra­di­ci­o­nal i boti­farra d'ou arte­sana inno­va­dora– hi van par­ti­ci­par 58 boti­far­res de tot Cata­lu­nya, un 32% més que en l'edició ante­rior. Cada par­ti­ci­pant ha d'apor­tar dos qui­los de les seves pro­pos­tes i els experts en valo­ren l'aspecte extern i intern. Per cada cate­go­ria es fan dues ron­des de tast a par­tir d'un tall de 2-3 cm de gruix per a cada mem­bre del jurat. Les 10 boti­far­res més ben pun­tu­a­des que­den fina­lis­tes i pas­sen a la segona ronda, on de cada cate­go­ria en surt 1 gua­nya­dor, 1 fina­lista i 3 men­ci­ons espe­ci­als, de les quals una ha sigut per a Cal Noc de Moià i una altra per a la car­nis­se­ria Lluel de Cas­tell­terçol.
La cli­en­tela els en demana, de boti­farra amb alls ten­dres?
Sí, per al dijous gras d'aquest any en devem haver fet uns 55 qui­los. L'endemà que el jurat, que està for­mat per mes­tres arte­sans de la Con­fra­ria del Gras i Magre, fes el tast ho vam pen­jar a les xar­xes soci­als i molta gent ho ha sabut. De totes mane­res, aques­tes boti­far­res més espe­ci­als, com ara la de bolets o la de calçots, la gent les tasta per variar una mica, però està acos­tu­mada a la boti­farra d'ou tra­di­ci­o­nal i hi acaba tor­nant.
Què els repre­senta un premi com aquest?
Sobre­tot una gran satis­facció per­so­nal. El Gremi de Car­nis­sers i Xar­cu­ters de Cata­lu­nya fa una gran tasca per defen­sar esta­bli­ments com el nos­tre davant les grans indústries del sec­tor, que tenen molt pes. Nosal­tres no hi podem com­pe­tir i l'única forma de con­viure-hi és mit­jançant l'espe­ci­a­lit­zació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia